Random House wint strijd om ebookrechten

0

Uitgeverij Random House en literair agent Andrew Wylie maakten gisteren bekend dat ze hun geschil over de rechten van ebooks uit de backlist hebben bijgelegd. De agent begon een maand geleden met de uitgave van een twintigtal titels en omzeilde zo de uitgeverijen van zijn auteurs. Random House reageerde woedend en schortte de samenwerking met Wylie op.

In een gezamenlijk bericht melden de uitgever en de agent nu dat er een akkoord is bereikt. De dertien titels van auteurs die bij Random House onder contract staan, worden uit Wylie’s ebookprogramma verwijderd en Random House neemt de uitgave daarvan nu voor rekening. De titels zullen binnenkort te koop zijn bij alle klanten van Random House. Over de financiële details van de afspraak die er nu tussen Wylie en Random House is gesloten, wilden beide partijen geen mededelingen doen.

De ophef die Andrew Wylie veroorzaakte kwam voor een deel ook doordat hij een tweejarig exclusief contract had gesloten met Amazon voor de verkoop van de ebooks. Aan die exclusiviteit van Amazon komt nu een einde. De ebooks die Wylie onder de naam Odyssey Editions publiceerde waren onder meer van schrijvers als Jorge Luis Borges, Orhan Pamuk, Philip Roth, Salman Rushdie en John Updike.

Er heerst al langer onenigheid tussen uitgevers, auteurs en agenten over de uitgave van oude boektitels in ebookvorm. Boekcontracten die getekend zijn voor de opkomst van het ebook laten vaak in het midden wie de rechten daarvoor heeft. Veel auteurs en agenten vinden daarom dat ze vrij zijn om te beslissen aan wie ze die rechten geven. Ondertussen onderhandelen veel uitgeverijen wel over die rechten, maar uitgevers en agenten hebben onenigheid over een redelijk royaltypercentage. Uitgevers willen vaak niet verder gaan dan zo’n 25 procent, maar auteurs vinden dat ze tegen de 50 procent zouden moeten krijgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in