Digital Public Library gaat samenwerken met Europeana

0

Twee grote digitale bibliotheeknetwerken hebben besloten samen te gaan werken. De Digital Public Library of America (DPLA) zal haar technische structuur aanpassen aan dat van de digitale bibliotheek Europeana zodat de collecties compatibel worden met elkaar.

Europeana is een grote Europese digitale bibliotheek die eind 2008 online ging. Het portaal geeft toegang tot de digitale collecties van grote Europese bibliotheken, musea en archieven. Momenteel omvat de totale collectie meer dan 15 miljoen bestanden. Europeana gaat haar systeem compatibel maken met het systeem van DPLA, dezelfde broncode zal gebruikt worden en een gezamenlijke collectie zal worden opgebouwd.

Jill Cousins, uitvoerend directeur van Europeana, is erg tevreden met de overeenkomst: “Europeana is ontworpen om open te zijn en compatibel, en om in staat te zijn samen te werken met DPLA is een bekrachtiging van dit doel. Met deze gezamenlijke inspanning op twee continenten, hopen Europeana en de DPLA de creatie van een globaal netwerk met partners uit de gehele wereld te stimuleren.”

DPLA is een project gericht op het tot stand brengen van een grootschalige digitale bibliotheek die voor iedereen toegankelijk is. Het project is opgericht in 2010 door Berkman Center for Internet & Society van de Harvard University. Robert Darnton, bibliothecaris van Harvard University, zegt over de samenwerking: “Het samenwerkingsverband tussen de DPLA en Europeana betekent dat gebruikers overal uiteindelijk toegang zullen hebben tot de gezamenlijke rijkdommen van de twee systemen met één enkele klik.”

(Via: Berkman Center for Internet & Society)

Vorig artikelDankzij hack nu ook Android-apps op Sony ereader
Volgend artikelSubtext: nieuw initiatief om digitaal lezen sociaal te maken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in