Uitgeverij LJ Veen brengt roman Bagage exclusief als ebook uit

0

Vandaag is het romandebuut Bagage van Harry Hol als ebook verschenen bij uitgeverij L.J. Veen. Deze uitgever is hiermee een van de eerste gevestigde literaire uitgevers in Nederland die een roman exclusief als ebook aanbiedt. Volgens auteur Harry Hol wordt het tijd dat er meer Nederlandse titels als ebook verschijnen.

De roman Bagage is vanaf vandaag online te koop als ebook bij eBook.nl en later ook bij winkels als Selexyz en Bol.com. Harry Hol, journalist en schrijver, debuteerde in 2006 met een kinderboek en publiceert nu zijn eerste roman bij uitgeverij L.J. Veen. Zijn boek komt in eerste instantie uit als ebook, en dat is opmerkelijk. Tot nu toe worden ebooks door veel uitgevers gezien als een extra verkoopkanaal voor gedrukte boeken. Met Bagage gooit uitgeverij L.J. Veen het dus over een andere boeg. Harry Hol is blij met deze stap.

Verschijnt er later ook nog een papieren versie?
“Dat is zeker mogelijk. Ik kan me voorstellen dat als het ebook goed verkoopt, er boekhandels zijn die ook graag een papieren versie in de schappen willen leggen. Persoonlijk lijkt het me ook erg leuk als er een papieren versie komt, maar ik ben op dit moment al dik tevreden met hoe de uitgever Bagage in de markt zet. Het gaat mij er om dat zo veel mogelijk mensen mijn verhaal lezen en het maakt me niet uit of dat op iPad, Oyo of papier is.”

Het ebook is te koop met watermerk, en dus zonder beperkend Adobe DRM. Waarom is hiervoor gekozen, en wat vind je van de verschillende vormen van beveiliging?
“DRM treft alleen de mensen die legaal iets kopen. Hackers slopen onmiddellijk de DRM er af. Ik ga er van uit dat iemand die mijn boek wil lezen er ook voor wil betalen. Ik zou het heel jammer vinden als mensen een illegale kopie van het net plukken, maar daar is niets tegen te doen. Ik ben blij dat mensen die wel €5,- (introductieprijs, straks €7,90) over hebben voor mijn werk, dan niet gestraft worden met allerlei rare kunstmatige beperkingen.”

Wat vind je zelf van ebooks/ereaders?
“Ik vind het ideaal dat ik op mijn iPad een haast oneindige stapel boeken mee kan nemen voor onderweg. Het daadwerkelijke lezen is niet anders dan op papier. Na een paar minuten van gewenning zag ik het scherm niet meer, maar zat ik in het verhaal. Het medium is dus niet zo belangrijk. Het gaat er om dat er een groot aanbod van goede boeken is. Uitgevers blijven daarvoor cruciaal.”

“Wel vind ik het aanbod op dit moment erg karig vergeleken met wat ik in de stenen boekwinkel kan krijgen. Ook zou het kopen van een eboek nog makkelijker moeten. Het moet een impulsaanschaf zijn. Ter vergelijking: ik heb zo veel muziek gekocht via iTunes. Als ik op dezelfde manier boeken aan kon schaffen zou ik dat veel vaker doen dan dat ik fysieke boeken koop.”

In de romantische komedie Bagage is de relatie van Paul en Nadine er slecht aan toe. En net wanneer Paul met pech langs de weg komt te staan, wordt hij door Nadine telefonisch gedumpt. Daar staat hij: langs de kant tijdens een van de ergste herfststormen in jaren. Wat volgt is een race tegen de klok voor Paul om op tijd op Schiphol te zijn zodat hij Nadine kan tegenhouden voordat ze zonder hem naar Spanje vertrekt. Zo’n jarenlange relatie gooi je toch niet zomaar weg? Maar onderweg ontmoet Paul Marijke, die zijn pogingen om zijn relatie te redden flink in de war schopt.

Vorig artikelReview Hiteker HDB-107: Goedkope tablet met low tech-leeservaring
Volgend artikel‘iPad 2 krijgt Retina-scherm en komt begin 2011’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in