Boekverkopers waarschuwen voor kannibalisering papieren boek

0

Woensdag werd bekend dat staatssecretaris van cultuur Halbe Zijlstra aan de Tweede Kamer heeft voorgesteld geen vaste boekenprijs te laten gelden voor ebooks. De Koninklijke Boekverkopersbond (KBb) waarschuwt Halbe voor kannibalisering van het papieren boek als de vaste prijs niet wordt ingevoerd voor ebooks.

Het voorstel om de vaste boekenprijs niet in te voeren voor ebooks kan volgens directeur Ari Doeser van de Koninklijke Boekverkopersbond grote gevolgen hebben. Hij legt uit dat een variabele prijs voor ebooks nu nog geen gevolgen heeft omdat de markt in Nederland nog heel klein is. Momenteel gaat het om ongeveer anderhalf procent van de algemene boekenmarkt. Als die markt echter groter wordt kan het prijsverschil tussen ebooks en fysieke boeken desastreuze consequenties hebben voor het boekenvak volgens Doeser.

Boekhandels vinden dat de ontwikkelingen in Duitsland en Frankrijk genegeerd worden. Allebei de landen hebben een vaste prijs voor ebooks. Doeser vindt dat de landen hiermee erkennen dat boeken van groot maatschappelijk belang zijn.

De Groep Algemene Uitgevers (GAU) is in tegenstelling tot de KBb juist erg verheugd over het voorstel. Zij vinden een vaste prijs voor het ebook ‘niet haalbaar en handhaafbaar’. De GAU hoopt dat het voorstel innovatie bij uitgevers zal stimuleren. Secretaris Anna Bakker van de Koninklijke Vereniging van het Boekenvak (KVB) is van mening dat de situatie goed in de gaten moet worden gehouden. “Voorzichtigheid is geboden. De regering moet open blijven staan voor geluiden uit de branche”, aldus Bakker.

(Via: utrecht.nieuws.nl)

Vorig artikelBelgische kranten De Tijd en L’Echo lanceren web-app
Volgend artikelWat ik in mijn schoen wil? leesapps!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in