Beroemde auteurs tekenen petitie tegen Google Books Settlement

0

Natasja Oosterloo is per 15 januari 2010 bij eReaders.nl aan de slag gegaan. Zij zal ook nieuwsberichten gaan schrijven voor de website. Dit is haar eerste bijdrage aan eReaders.nl.

Het eindeloze juridische steekspel rondom de Google Books Settlement heeft er wederom een hoofdstuk bij gekregen. Nadat de schikking, die Google Books in 2008 heeft gesloten met auteursrechtelijke organisaties in Amerika, in november vorig jaar herzien werd, hebben auteurs tot 28 januari 2010 de tijd om te beslissen of ze meegaan in de schikking of kiezen voor de opt-outmogelijkheid.

Nu deze deadline nadert hebben bijna 300 auteurs, onder leiding van de Science Fiction-schrijfster Ursula Le Guin, een petitie getekend. Hierin roepen ze de Verenigde Staten op zich tegen de Google Books Settlement uit te spreken. Middels de petitie dringen de auteurs erop aan dat het principe van copyright gehandhaafd blijft in de Verenigde Staten. Volgens hen wordt het copyright nu ernstig bedreigd door de Google Books Settlement. Onder de schrijvers die de petitie getekend hebben, bevinden zich beroemde Amerikaanse schrijvers als Kamila Shamsie (bekend van ‘Burnt Shadows’), Science Fiction-schrijfster Kim Stanley Robinson and Nick Harkaway (‘The Gone-Away World’).

Verschillende andere schrijvers en hun familie kiezen juist voor een andere benadering. Ondanks dat de familie van schrijver John Steinbeck eerst tegen de schikking was, hebben ze nu besloten zich toch aan te sluiten. Zij hebben het gevoel dat ze meer controle hebben over het werk van Steinbeck wanneer ze zich schikken in de Settlement dan wanneer zij zich hiertegen verzetten. Dit is ook de gedachte van schrijfster Kamila Shamsie, die zoals eerder gezegd in eerste instantie de petitie van Le Guin wel tekende. Zij heeft met tegenzin besloten toch mee te doen met de Google Books Settlement om zo de controle over haar werk te behouden.

Op 18 februari 2010 zal er een definitieve hoorzitting omtrent de Google Books Settlement gehouden worden. Ondertussen is Ursula Le Guin tot 28 januari nog actief bezig met het verwerven van steun voor haar petitie.

PBS Newshour maakte een heldere reportage over de Google Books Settlement:

(Via: Teleread.)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in