Nieuwe vorm van ebookpiraterij?

0

Na het debacle van Amazon met twee ebooks van George Orwell, lijkt het erop dat er in de Apple iTunes store ook illegale ebooks worden verkocht. De ebooks worden als aparte app verkocht voor €0,79 door het Vietnamese bedrijf vPoint. De vraag is of vPoint de rechten heeft om deze ebooks te verkopen.

Het gaat om ebooks als “The Hitchhikers Guide to the Galaxy”, “Bridget Jones’s Diary” “Memoirs of a Geisha” en “The Hobbit”. Dit zijn ebooks die nog lang niet in het publieke domein zitten en dus niet vrijelijk verkrijgbaar zijn.

Amazon haalde “1984” en “Animal Farm” terug nadat bleek dat de uitgever de rechten niet had om deze ebooks te publiceren. Apple heeft echter in zijn beleid staan dat zij niet controleren of een uitgever van een app de rechten heeft. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de uitgever of ontwikkelaar van die applicatie.

De opkomst van steeds meer iTunes-achtige platforms waar ebooks en andere items met auteursrechten verkocht kunnen worden, maakt het steeds lastiger om te controleren of een uitgever wel de rechten heeft om een ebook aan te bieden.

Dit kan je zien als piraterij van een heel andere orde: niet de consument downloadt illegaal ebooks, maar uitgevers of handige applicatie ontwikkelaars maken gebruik van een maas in de Applewet en verdienen geld met gestolen waar.

De rechthebbenden kunnen Apple wel vertellen dat een applicatie hun rechten schendt. Apple zal dan de applicatie uit de App Store halen, maar of de rechthebbenden hun geld nog terugkrijgen is twijfelachtig. De ontwikkelaar hoeft alleen een e-mailadres op te geven. Overigens krijgt Apple wel 30% van de opbrengst van een applicatie. De vraag is hoe hard ze zullen optreden tegen dit soort piraterij.

(Via: Teleread.)

Vorig artikelBeroemde auteurs tekenen petitie tegen Google Books Settlement
Volgend artikelLive verslag Apple event: “Come See Our Latest Creation”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in