Shortcovers: ebooks lezen zonder ebook reader

0

Het Canadese bedrijf Indigo Books & Music heeft vandaag de virtuele deuren van Shortcovers geopend, een ebook shop die niet alleen benaderd kan worden via een browser op de pc, maar ook via een iPhone, BlackBerry en Android App. De shop biedt momenteel 200.000 eerste hoofdstukken van boeken aan en 50.000 volledige boeken. Op korte termijn volgen er nog veel meer boeken van uitgevers als Random House, Simon & Schuster en Harper Collins. Bovendien kunnen auteurs zelf korte verhalen uploaden en publiceren.

Het grote voordeel van applicaties als Shortcovers is dat je geen kostbare ebook reader hoeft aan te schaffen om ebooks te kunnen lezen. Op de website of via een smartphone kun je gratis het eerste hoofdstuk bekijken. Vervolgens kun je het boek in delen kopen, voor 99 dollarcent per hoofdstuk. Lees je het boek voor de helft uit, dan betaal je ook maar de helft. De ebooks zijn over het algemeen een stuk voordeliger geprijsd dan hun gedrukte equivalenten.

Het platform speelt volgens Shortcovers-ceo Michael Serbinis in op de veranderende leesbehoefte in het digitale tijdperk: “People are reading differently than they would with a print edition of a book. They are reading in shorter bursts, with higher frequency. One eye is busy reading while the other eye is looking for authority, and context and relevance.”

Niet alleen boeken
Nadat je bent ingelogd op de applicatie krijg je de boeken te zien die je eerder hebt gedownload. Shortcovers raadt na verloop van tijd ook andere boeken aan, gebaseerd op de titels in je persoonlijke bibliotheek. Handig is dat je bookmarks automatisch worden gesynchroniseerd, zodat je op je pc kunt zien waar je onderweg een bookmark hebt toegevoegd.

Naast boeken kun je op Shortcovers (momenteel alleen nog in het Engels) nieuws, tijdschriftartikelen, korte verhalen en blogs lezen. En individuele auteurs kunnen zelf korte verhalen van maximaal 5000 woorden uploaden en beschikbaar maken voor anderen.

Sociaal lezen
Een leuke toevoeging in de Shortcover App is de mogelijkheid om anderen te laten weten wat je leest via onder andere Twitter, Facebook en email. Ook is het mogelijk om een review te schrijven van het boek dat je leest. Helemaal spannend is de mogelijkheid om zelf korte verhalen te ‘remixen’ tot nieuwe verhalen.

De bediening van de applicatie en de registratieprocedure zijn zeer eenvoudig, alleen de leeservaring zelf laat nog wat te wensen over. In tegenstelling tot andere iPhone Apps zoals Stanza en eReader bijvoorbeeld is het niet mogelijk om met een tikje op het scherm te bladeren, maar moet je naar beneden scrollen. Dat werkt niet zo handig. Het is te hopen dat Indigo hier snel een andere oplossing voor aanbiedt. Ook de navigatie door het aanbod van boeken mag nog wel wat verbeterd worden.

Later dit jaar volgen er mobiele Shortcovers applicaties voor Symbian, Windows Mobile, Palm Pre, en andere devices. Het is nog niet bekend of en wanneer Shortcovers content van Europese uitgevers gaat aanbieden.

Vorig artikelDossier ePub
Volgend artikelHet Innovatieplatform

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in