Steeds meer bibliotheken verdiepen zich in de mogelijkheid om ook digitale boeken uit te lenen. De Groep Algemene Uitgevers (GAU), de belangenbehartiger van Nederlandse uitgevers, meldt nu dat het huidige leenrecht voor papieren boeken niet van toepassing is op ebooks.
Sinds 1996 is er een wettelijke regeling die stelt dat bibliotheken voor het uitlenen van boeken en tijdschriften een vergoeding moeten betalen. De Stichting Leenrecht keert vervolgens de opbrengsten uit aan uitgevers en schrijvers.
De GAU is bezig met het organiseren van bijeenkomsten over het leenrecht, maar maakte vanwege de vele vragen alvast bekend dat met de regeling zoals die nu bestaat niet zomaar ebooks kunnen worden uitgeleend door bibliotheken.
Fiona Vening van het vaksecretariaat Economische en Juridische zaken van het Nederlandse Uitgeversverbond: ‘Volgens het huidige leenrecht mogen uitgevers zelf weten tegen welke voorwaarden en welk bedrag bibliotheken ebooks mogen uitlenen. Het is zelfs zo dat zonder toestemming van uitgevers bibliotheken geen ebooks mogen uitlenen.’
Verschillende bibliotheken zijn inmiddels bezig met experimenten op het gebied van het uitlenen van ebooks en ereaders. Dit doen ze vaak in samenwerking met afzonderlijke uitgeverijen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk bij de bibliotheek in Zoetermeer ebooks te lenen.
Het bericht van de GAU over het leenrecht komt in zekere zin vrij laat: al sinds januari 2008 zijn bibliotheken bezig met initiatieven om ebooks uit te lenen. Dat er nu nog geen algemeen geldende afspraken zijn gemaakt over het leenrecht kan op zijn minst opmerkelijk genoemd worden.
(Via: Boekblad.)