Het lezen van een tekst is tot nu toe nog tamelijk eenzijdig. Je kijkt ernaar en neemt het in je op. Maar wat als diezelfde tekst nu eens terug zou kijken en zich automatisch aan je kijkpatronen zou aanpassen?
Het klinkt als toekomstmuziek, maar misschien is het wel dichterbij dan we denken. Een Duits onderzoekscentrum op het gebied van kunstmatige intelligentie is bezig met de ontwikkeling van Text 2.0. Tekst die met je meekijkt en op basis van je oogbewegingen bepaalde acties onderneemt.
Met behulp van eye tracking software registreert een camera je oogbewegingen. De tekst op het apparaat waarop je aan het lezen bent, past zich vervolgens aan jouw kijkprofiel aan. In het filmpje dat de onderzoekers op internet plaatsten, is te zien wat de mogelijke toepassingen van de techniek zouden zijn. Zo kan de software bijvoorbeeld zien of je een tekst intensief leest of vluchtig overziet. Als je slechts ‘koppensnelt’, past de tekst zich automatisch aan en worden sleutelwoorden vetgedrukt en minder belangrijke woorden vervaagd.
Een andere mogelijkheid die in het filmpje wordt getoond, is de weergave van de vertaling of verduidelijking van een woord precies als je bij dat woord bent aangekomen met lezen. Ook kan de tekst onthouden waar je gebleven bent als je even stopt met lezen.
Over de toepasbaarheid van de techniek kun je van mening verschillen. De onderzoekers tonen echter wel aan dat de opvatting die we nu van tekst hebben wel eens snel tot het verleden kan behoren met de opkomst van digitale leesapparaten als ereaders en tablets.
(Via: Wired.)