Interessant inkijkje: jongeren en ebooks

0

Steeds meer mensen lezen ebooks. Ook bij lezers van onder de 30 zijn digitale boeken populair. Een topic over dit onderwerp op de website Girlscene geeft een interessant inkijkje in hoe er door de groep vrouwelijke lezers van onder de 30 wordt omgesprongen met ereaders, tablets en ebooks.

Een eerder topic over ebooks werd onlangs nog verwijderd door de moderators van Girlscene, blijkbaar na klachten van uitgevers omdat er gelinkt werd naar illegale content. Eind februari verscheen een nieuw topic over ebooks en ereaders. Het opent met een korte introductie en een overzicht van hoe je ebooks op een Android-tablet zet. Daarna volgt nog een korte handleiding hoe je torrents kunt vinden en downloaden. Gelinkt wordt er niet meer, maar er wordt wel uitvoerig beschreven hoe je makkelijk aan gratis ebooks kunt komen.

De deelnemers aan het topic laten duidelijk merken dat ze het niet fijn vonden dat het vorige topic verwijderd werd: “Eigenlijk vind ik dit best wel fucked up want nu kunnen we gewoon niet meer coole boeken van elkaar downloaden,” aldus een van de reacties. Daar is inmiddels al wel iets op gevonden, blijkt wanneer je verder in het topic leest. Er is namelijk een gezamenlijke Dropbox-map waar de deelnemers geregeld boeken in zetten en zo met elkaar delen.

Betalen
Dat ebooks gratis te vinden zijn op internet is voor de groep bezoekers van Girlscene in elk geval een gegeven. Een van de reacties in het onderwerp: “Ik heb een eReader gekocht vandaag! Een Kobo Glo. Ik voel me enigszins schuldig dat ik zoveel geld ineens heb uitgegeven, maar als ik bedenk hoeveel geld ik ga besparen door geen boeken meer te hoeven kopen, valt het wel mee!”

De forumdeelnemers lijken allemaal fanatieke lezers, velen hebben bijvoorbeeld ook een account bij boekencommunity GoodReads. Dat juist die fanatieke lezers zo makkelijk omspringen met gratis (illegaal) aanbod, lijkt weinig goeds te voorspellen voor uitgevers. Valt er voor uitgevers nog op te boksen tegen een cultuur waarin het beeld bestaat dat alles gratis te vinden is? Op welke manier kunnen uitgevers omgaan met lezers als die op Girlscene?

Update 27-03: Inmiddels is het bewuste forumtopic opnieuw verwijderd, naar verluidt omdat er geklaagd zou zijn door een “grote uitgever”.

Vorig artikelKorte verhalen van Arthur Japin in De Nieuwe Pers
Volgend artikelMaak je eigen magazines met Flipboard 2.0

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in