‘Lezen op iPad houdt je wakker’

0

Veel mensen zien het als een voordeel van de iPad: voor het slapen nog even een hoofdstuk uit je favoriete boek lezen, zonder dat je een nachtlampje hoeft aan te laten. Maar volgens slaapexperts zorgt het lichtgevende scherm ervoor dat je lichaam zich niet klaarmaakt voor de nachtrust.

Een artikel op de site van de Los Angeles Times citeert wetenschappers van de Universiteit van Californië die stellen dat de aanmaak van melatonine door het gebruik van lichtafgevende apparaten verstoord wordt. Normaal is het zo dat het lichaam bij het donker worden melatonine aanmaakt, een hormoon dat je lichaam voorbereidt op de slaap. De receptoren daarvoor zitten in het netvlies. De iPad heeft net als televisies en computerschermen een LCD-scherm, dat licht uitstraalt. Bij televisie kijken of bij lamplicht is het effect van het licht op de aanmaak van melatonine maar klein. Maar bij apparaten als de iPad en mobiele telefoons houd je de lichtbron op korte afstand van de ogen. Hierdoor kan het natuurlijke slaapritme flink verstoord worden.

Het lijkt er dus op dat je voor het slapen beter van een eInk-ereader kunt lezen dan van de iPad. Ereaders als de Sony Reader en de Kindle geven immers geen licht af en lezen net als papier. Sommige mensen zeggen dat lezen van eInk-schermen in vergelijking ook beter voor de ogen is dan lezen van een LCD-scherm. Hiervoor bestaat volgens de Wall Street Journal echter geen bewijs. Bij de vroegere CRT-schermen kon je wel last van de ogen krijgen, maar het gebruik van moderne LCD-schermen irriteert de ogen niet.

Wanneer je gewend bent om in bed nog wat bladzijden te lezen slaat de balans dus door in het voordeel van eInk-ereaders. Alleen moet je dan natuurlijk wel zorgen dat je nachtlampje niet te fel staat, anders krijg je zowel last van slapeloosheid als van je eventuele partner.

(Via: LA Times.)

Vorig artikelEbooks, boys en valium
Volgend artikelB&N Nook krijgt firmware update
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in