Ebooks duurder door begrotingsakkoord

0

Eén van de punten van het vandaag gesloten begrotingsakkoord is een verhoging van het hoge btw-tarief van 19 naar 21 procent. Dat zou betekenen dat ebooks ook in prijs gaan stijgen, aangezien deze – in tegenstelling tot papieren boeken – onder het hoge tarief vallen.

Hoge prijzen voor ebooks zijn al jaren een doorn in het oog van vele Nederlandse consumenten. Deels zijn de relatief hoge prijzen van digitale boeken te verklaren door het btw-verschil met gedrukte boeken. Dat scheelt tot op de dag van vandaag 13%.

Onderdeel van het begrotingsakkoord dat vandaag door de oppositiepartijen is gesloten is dat het hoge btw tarief met 2% stijgt naar 21 procent. Dat zou betekenen dat het btw verschil tussen digitale en gedrukte boeken oploopt naar 15%.

Wellicht dat de voorgenomen btw verhoging een extra stimulans is om uit te wijken naar Luxemburg: op ebooks die vanuit het Groothertogdom worden geleverd is slechts 3% btw van toepassing, reden voor partijen als Amazon en Apple om hier hun ebookservers te plaatsen.

Vorig artikelSpaar de Gottmer kinderboeken apps en win een iPad3!
Volgend artikelWinactie! Wie gun jij het ebook ‘Zonder Lisa’?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in