Hoe kies je de juiste ereader?

0

Er zijn veel ereaders in de markt en het worden er steeds meer. Hoe weet je nu welke ebookreader juiste is voor jouw behoeften? eReaders.nl helpt je met de Kieswijzer. Hiermee kun je gemakkelijk ereaders vergelijken en zien waar je deze via internet kunt kopen.

Alle ereaders beloven dat ze een ding goed doen: teksten vertonen. Dat is echter niet de enige vereiste. Ze moeten ook een lange batterij duur hebben, makkelijk mee te nemen zijn, de ogen niet vermoeien en in iedere omgeving goed te lezen zijn, zelfs in fel zonlicht.
Er zijn veel ereaders te kiezen en veel lijken ook op elkaar qua stijl, functionaliteit en uiterlijk. Bijna alle ereaders hebben ook een scherm van eInk, dus ook daar is weinig verschil. Welke ereader ga je aanschaffen: de Kindle van Amazon of de vorige week gelanceerde Cool-er ereader?

Locatie
Als je buiten Amerika woont, kun je de Kindle eigenlijk wel vergeten. Je zult omwegen moeten gebruiken om Amazon te doen geloven dat je een factuuradres in de Verenigde Staten hebt. En al zou het je lukken, dan krijg je een kreupele versie zonder whispernet, waarbij je de aangekochte ebooks via USB op je Kindle moet zetten.
In dat geval kun je beter een Sony ereader kopen, die alleen USB-overdracht ondersteunt, de Cool-er ereader, de Hanthe Foxit eSlick reader of de BeBook ereader.

Veel ereaders zijn ook alleen maar in bepaalde landen beschikbaar: zo is Bebook en Iliad (iRex) grotendeels alleen maar in Nederland beschikbaar en de Fujitsu Flepia alleen in Japan.

Grootte is wel belangrijk

Veel ereader-verkopers hebben een eigen ebook winkel. En hoe groter de ebookwinkel, hoe groter de kans dat je het ebook kunt vinden waarnaar je op zoek bent. Daar scoort Amazon: zij zijn de grootste online boekenverkoper. Op moment van schrijven hebben zij 285.000+ ebooks.
De Sony ebookshop steekt daar mager bij af met “slechts” 100.000 ebooks. Maar Sony maakt een inhaalslag. De aangekondigde samenwerking met Google Book Search levert zo’n half miljoen ebooks op, zodat zij in een klap de grootste zullen worden.

De Hanlin ereader en de iRex Iliad kunnen dit niet bijbenen. Eigenaren van deze apparaten kun wel via andere ebookwinkels hun ebooks kopen en lezen, maar de integratie verloopt niet gladjes. Alsof je via iTunes muziek koopt voor Zune mp3 speler.

Oorlog van de formaten
De meeste ereaders ondersteunen allemaal html, txt, jpeg en mp3. Maar de grootste botsing van formaten gaat tussen het open source ePub formaat en het Amazon eigen .azw formaat, een variant van Mobipocket. Amazon geeft geen ondersteuning op ePub, de andere ereaders wel.
Dit is belangrijk omdat je een grotere kans hebt DRM-vrije boeken te kopen in het ePub formaat. Omdat dit formaat ook open source is, kunnen designers van boeken zelf beter gevormde titels maken dan in het Amazon formaat. Er gaan geruchten dat Kindle op termijn ook ePub zal gaan ondersteunen, maar totdat dat gebeurt, moet er een keuze gemaakt worden.

Wat kost het?
Hoe merkbewust ben je en wat kost de ereader? De Kindle kost €257,=; de Bookeen Cybook is een paar euro goedkoper op €250,=. De Cool-er ereader kost een kleine €180,= en de nieuwe 5″ BeBook mini kost waarschijnlijk €199,=. De Iliad is al beschikbaar vanaf €499,=. Heb jij al een keuze gemaakt? En ben je tevreden? Wat mis je nog in je ereader?

(Via: Wired.com.)

Vorig artikelApple blokkeert ereader wegens Kama Sutra
Volgend artikelOsbourne bang voor Samsung Smartphone?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in