Vandaag presenteren de Koninklijke Bibliotheek en de bibliotheken van de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Leiden de website Early Dutch Books Online. Op die website zijn rond de 10.000 in Nederland uitgegeven boeken met in totaal meer dan twee miljoen pagina’s uit de periode 1780-1800 doorzoekbaar.
Early Dutch Books Online maakt volgens de intitiatiefnemers uniek historisch bronnenmateriaal beschikbaar uit de tijd van de Vierde Engels-Nederlandse Oorlog, de Franse Revolutie en de Bataafse Republiek. ‘De databank bevat beroemde werken uit de Nederlandse geschiedenis, zoals de briefroman Sara Burgerhart van Betje Wolff en Aagje Deken, verhandelingen over de elektriseermachine en het verslag van de veldtochten van generaal Pichegru. Maar ook veel populair drukwerk, zoals griezelromans, toneelstukken, liedbundels, erotische romans, politieke teksten en wetenschappelijke verhandelingen, is te vinden. Alles wat de Nederlander eind achttiende eeuw bezighield, is nu voor iedereen toegankelijk.’
De website Early Dutch Books Online is een eerste stap in de richting van een online bibliotheek waarin een groot gedeelte van de Bijzondere Collecties van Nederlandse bibliotheken online beschikbaar komen. Op de site zijn de volledige teksten van de boeken op woordniveau te doorzoeken. Hiervoor is gebruik gemaakt van Optical Character Recognition (OCR), waarmee lettertekens automatisch herkend worden. Op Early Dutch Books Online kun je zowel de tekstversie als de gescande afbeeldingen bekijken.
(Via: Huizinga Instituut.)