Wat zou Apple doen?

0

Volgens hardnekkige geruchten zou Apple werken aan een iTablet, een groot uitgevallen iPod touch waarmee Apple niet alleen de netbook markt zou willen betreden, maar ook de ebook markt op z’n kop zou willen zetten. Maar ‘gewoon’ lezen is niets voor Steve Jobs. De vraag is dus: Wat zou Apple doen?

Toen de Kindle gelanceerd werd, was het commentaar van Apple-ceo Jobs duidelijk: “It doesn’t matter how good or bad the Kindle is. Fact is, people don’t read anymore”. Jobs sloeg de plank behoorlijk mis, want de Kindle (en later de Kindle 2 en DX) ging in groten getale over de toonbank.

Producten van concurrenten of technologische ontwikkelingen ‘downplayen’, om zodoende mensen op het verkeerde been te zetten, is bovendien een handelsmerk van Jobs. Zo werd twee jaar nadat hij had beweerd dat mensen nooit video zouden kijken van een klein scherm de eerste iPod met videoweergave geïntroduceerd.

De kans bestaat dat Apple eenzelfde strategie hanteert op de ebook markt: Laat anderen als eerste het veld vereffenen, stap pas in zodra de markt volwassen begint te worden, met een product dat alle andere devices bovendien het nakijken geeft.

De vraag is dan, als Apple inderdaad begin volgend jaar met een iBook, iReader of iTablet komt, zou je daar dan inderdaad ‘saaie’ boeken op lezen? Of zou Apple het lezen zelf op z’n kop willen zetten, met een nieuwe standaard voor ebooks (het experience-book?), die voorziet in integratie van video en muziek in ebooks?

Het is maar zeer de vraag of zo’n strategie zou werken, want dergelijke ebooks zijn eigenlijk geen boeken meer, maar ‘gewoon’ multimedia websites. Bovendien zouden klassieke uitgevers de grootste moeite hebben om dergelijke experience-books aan te leveren; de omschakeling naar ‘gewone’ ebooks gaat al moeizaam.

Maar je weet het maar nooit, met Apple. Feit is dat ook ‘saaie’ ebooks waarschijnlijk veel beter tot hun recht komen op een ereader uit de koker van Jobs. Vergeet niet dat de iPhone zich al heeft ontwikkeld tot een prima ebook reader, mede door applicaties als Stanza.

Vorig artikelNieuwe speler stort zich op ereader display markt
Volgend artikelKindle vooral in trek bij senioren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in