12 procent van Nederlandse ebooks is betaald

0

Volgens marktonderzoeksbureau GfK is er voor 12% van de ebooks die Nederlanders op hun tablet of ereader hebben staan betaald. De rest zou via bekenden of het internet gratis gedownload zijn.

Boekblad publiceerde deze week cijfers over de Nederlandse ebookmarkt. GfK berekende dat er dit jaar een kleine half miljoen ereaders verkocht worden in ons land, waarmee het totaal aan ereaders dat in omloop is over de 1 miljoen komt.

Opvallende constatering van het bureau is dat het lezen op tablets afneemt. In 2012 gaf 40% van de mensen met een tablet aan wel eens een ebook er op te lezen, nu is dat nog slechts 23%. Mogelijk komt dat doordat ereaders steeds goedkoper worden en meer mensen overtuigd raken van de voordelen van een eInkscherm ten opzichte van een tabletscherm.

Het marktaandeel van ebooks is momenteel 4,5%, tegen 2,9% een jaar geleden. Tot en met juli zijn er dit jaar in Nederland een kleine 1 miljoen ebooks verkocht. 83% daarvan is fictie. Bij fictie is bovendien het aandeel ebooks het grootst, 1 op de 10 verkochte fictietitels gaat als ebook over de toonbank.

Wel is het aandeel ebooks dat via het illegale circuit gedownload wordt behoorlijk groot. GfK rekent voor dat er op alle ereaders en tablets gemiddeld 1,6 gekocht ebook staat.

Vorig artikelAmazon komt met nieuwe Kindle Fire-tablets
Volgend artikelSony brengt PRS-T3 niet naar VS
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in