Moet de Kindle ePub gaan ondersteunen?

0

De Kindle bestaat sinds 2007 en voert sinds die tijd ook al het Amazon eigen bestandsformaat azw. De Kindle wordt al tijden goed verkocht. Het zou dus in principe niet nodig zijn om ePub support toe te voegen aan deze ereader, aldus de Amazon Kindle Review.

In het verleden heeft het gebrek aan ePub-ondersteuning de Kindle geen kwaad gedaan. Het apparaat is zelfs de nummer 1 verkoop item op de site van Amazon. Amazon geeft nog steeds geen verkoopcijfers voor de ereader en de verkoop van Kindle ebooks vrij. Sceptici beweren juist daarom dat het niet goed gaat met de Kindle. Uit tal van onderzoeken blijkt echter dat de Kindle het grootste gedeelte van de Amerikaanse ereader markt in handen heeft.

Daaruit kun je twee mogelijke conclusies trekken:
1. ePub is niet belangrijk voor gebruikers;
2. Als de Kindle de ePub standaard had omarmd, dan zouden de sales een stuk hoger liggen
Hoe je het ook bekijkt, het is duidelijk dat ePub geen noodzakelijke voorwaarde is voor verkoopsucces van je ereader.

Doet het gebrek aan ePub ondersteuning op dit moment de Kindle kwaad?
Nee, zegt Amazon Kindle Review. Het valt op dat verschillende nieuw geïntroduceerde ereaders, zoals de nook van Barnes & Noble, de Sony readers en de Plastic Logic Que reader, ePub niet meer als een van de features noemen, of pas na andere kenmerken zoals een ingebouwd woordenboek.

Hebben deze producenten de memo gemist dat ePub een “unique selling point” is, dat lezers over de streep trekt om juist die ereader te kopen? Of komt het omdat consumenten het niks uitmaakt of er ePub ondersteuning op de ereader zit?

Kindle killer reviews
Het blog gaat verder door verschillende reviews van ereaders te bekijken die te boek staan als “Kindle killer”. Geen enkele van de genoemde sites noemt ePub als een van de eerste kenmerken van de ereader. De reviewers vinden het kennelijk ook geen belangrijk punt dat een ereader ePub ondersteunt. Sommige reviewers noemen het bestandsformaat niet eens.

Is ePub in de toekomst het keerpunt voor de verkoop van ereaders en de ondergang van de Kindle?
Nee zegt de auteur van het blog nogmaals. De zweem van openheid die over het ePub formaat hangt, zou mensen moeten overtuigen om een ePub ereader te kopen in plaats van het gesloten Kindle systeem. Maar de aannames dat alle andere ebook uitgevers allemaal hetzelfde DRM-formaat gaan gebruiken op het ePub formaat, dat consumenten zich daadwerkelijk druk maken om welk formaat ebook ze lezen en dat ereaders aan de top 10 eigenschappen van de Kindle gaan tippen, zijn slechts dat: aannames. Op basis van die aannames worden sterke uitspraken over de zogenaamd niet-florissante toekomst van de Kindle gedaan.

Promotie openheid ePub is marketingstrategie
De vermeende openheid van ePub als bestandsformaat zou een marketingstrategie kunnen zijn tegen de Kindle. Zolang de marketing mensen van Sony, Plastic Logic, iRex en andere bedrijven maar roepen dat zij een open bestandsformaat gebruiken en dat de Kindle gesloten is, dan geef je mensen het gevoel dat je ze de vrijheid hebben en dat er geen vervelende beperkingen zijn. De marketingafdeling “vergeet” voor het gemak even dat het ePub formaat weer gesloten wordt doordat er DRM op het ebook bestand gezet wordt. Is het niet een vreemd gegeven dat bedrijven met een miljarden omzet een open formaat promoten?

De Kindle killer
Of het werkt? De pers loopt weg met alle niet-Kindle ereaders. Iedere nieuwe ereader die geïntroduceerd wordt, wordt gebombardeerd tot Kindle killer. Vaak wordt de Kindle ook negatief beschreven in de pers, met Amazon als megalomane grootmacht erachter. Voorbeelden? De media gingen tekeer over de DRM die Amazon gebruikt, ze gingen tekeer over het 1984-incident en er zijn zelfs meer dan 50 verschillende artikelen geschreven over een niet-bestaande download-limiet.

ePub is niet de ebook messias
De schrijver van het artikel op Amazon Kindle Review vindt dat iedereen zich de verkeerde vraag stelt: de vraag is niet of de Kindle het van de vermeende openheid van ePub kan winnen. De echte vraag is waarom mensen van ePub een soort messias voor ebooks maken, terwijl ebooks al opkwamen voordat ePub er was, terwijl de Kindle verkopen zonder ePub-ondersteuning goed gaan, terwijl ereaderfabrikanten niet eens adverteren met ondersteuning van ePub op hun ereader en terwijl reviews over zogenaamde Kindle killers ePub niet eens noemen?

ePub heeft niks bijgedragen aan de huidige stand van zaken omtrent ebooks. Op welke basis beweren we dan nu dat ePub cruciaal is voor de verspreiding van ebooks?

(Via: Amazon Kindle Review.)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in