Frans parlement verwerpt BTW-verlaging ebooks

0

De Franse Tweede Kamer, de Assemblée nationale, heeft een amendement op de begroting van 2011 voor de verlaging van het BTW-tarief op ebooks verworpen. Europese regels zouden een dergelijke nationale wettelijke regeling nog niet toestaan.

François Baroin, minister van Begrotingszaken, is zelf wel een voorstander van de verlaging van het BTW-tarief maar moet zich schikken naar Europese afspraken. Volgens Baroin zal de verlaging van het BTW-tarief de ontwikkeling van de legale ebookmarkt stimuleren. Hij wil dan ook bij zijn Europese collega’s gaan lobbyen om ervoor te zorgen dat een dergelijke maatregel in heel Europa ingevoerd kan worden. Wanneer het parlement de maatregel nu zelf zou hebben ingevoerd, riskeerde Frankrijk een boete van de Europese Commissie.

De initiatiefnemers van het amendement hebben al aangekondigd het bij de bespreking van de begroting aan het begin van 2011 opnieuw in te willen dienen. Ze willen dat het BTW-tarief van 5,5 procent dat er nu voor gedrukte boeken is ook voor ebooks gaat gelden. Digitale boeken worden nu verkocht onder het hoge tarief van 19,6 procent.

Ook in andere landen is deze discussie over het BTW-tarief voor ebooks gaande. Eerder dit jaar gingen er bij de Spaanse overheid stemmen op om het tarief op digitale boeken te verlagen, maar ook daar werden de plannen gedwarsboomd door de Europese regels. In Nederland pleit onder meer D66 er al enige tijd voor om het BTW-tarief voor ebooks en gedrukte boeken gelijk te stellen.

(Via: The Bookseller.)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in