Uitspraak in zaak ebookmarktplaats Tom Kabinet op 23 december

0

Afgelopen dinsdag diende het hoger beroep tegen ebookverkoper Tom Kabinet. Volgens uitgevers is de verkoop van tweedehands ebooks niet toelaatbaar en worden er bovendien in meerderheid illegaal gedownloade ebooks aangeboden.

Volgens onderzoek van de uitgeversvereniging NUV bestaat 90% van de aangeboden ebooks op de website Tom Kabinet uit illegale titels. Zo zouden er aanbieders op de marktplaats voor ebooks zijn die honderden ebooks verhandelen die zelf weer van torrentsites zijn afgehaald.

De uitgevers brachten deze constatering in op de rechtszaak die afgelopen dinsdag diende in Amsterdam. Tom Kabinet is daarentegen van mening dat een ebook net als een papieren boek gewoon tweedehands verhandeld kan worden. De site heeft een aantal maatregelen genomen om illegaal gebruik tegen te gaan. Zo moet iedere verkoper duidelijk aangeven dat hij de ebooks zelf gekocht heeft. Bovendien worden via de site verhandelde boeken weer van een watermerk voorzien.

Het NUV is bang voor de gevolgen die de handelwijze van de site heeft op de toekomst van de ebookverkoop. “Het standpunt en de werkwijze van Tom Kabinet kunnen verstrekkende gevolgen hebben voor alle uitgevers en nieuwe digitale initiatieven in de kiem smoren. Immers, als van één digitaal bestand – of dat nu een e-book, een nieuwsartikel, een film of een muziekwerk is – eindeloos illegaal digitale kopieën gemaakt en verkocht kunnen worden, zal het legale aanbod op den duur verdwijnen.”

Op 23 december is de uitspraak in deze zaak.

Vorig artikelOnyx Boox Classic is goedkope Kindle en Kobo-concurrent
Volgend artikelLibris bundelt papieren, digitale en luisterboek ‘Ik kom terug’ van Adriaan van Dis
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in