Franse winkeliers willen nationaal ebookplatform

0

Vijf van de grootste Franse winkeliers vinden dat er een nationaal ebookplatform moet komen met slechts één verkooppunt. Dit moet onder leiding staan van uitgevers en winkeliers. De bedoeling is dat hiermee Apple, Amazon en Google op afstand worden gehouden.

De winkeliers, waaronder Fnac en Virgin Megastore lanceerden dit idee tijdens een persconferentie. De grootste Franse uitgever Hachette Livre reageerde sceptisch. Zij hebben samen met andere Franse uitgevers al een platform opgezet voor het verspreiden van ebooks.

De winkeliers hebben steun gevraagd van de Franse overheid en de uitgeverijen. Zij wijzen erop dat één gezamenlijk platform tot wel vijf keer zo goedkoop kan zijn. Hachette zegt dat ze niet tegen een platform zijn, maar vindt dat de belangen van de boekhandel en de uitgeverijen teveel uiteen lopen om een gezamenlijk platform te beginnen.

De Franse boekhandelaren willen ook dat de protectionistische maatregelen voor het papieren boek uitgebreid worden naar het ebook. Dat betekent dat onder meer de vaste boekenprijs zou moeten worden toegepast. Door het toepassen van die maatregelen zou concurrentie de mond gesnoerd moeten worden.

De Nederlandse situatie
In Nederland is er een bijna vergelijkbaar platform: Centraal Boekhuis en de digitale variant e-Boekhuis. Het Centraal Boekhuis is opgezet vanuit de wens van uitgevers en boekhandels met als doel eenvoudige en efficiënte verspreiding van boeken. Echter: dit platform faciliteert enkel de boekhandels en de uitgeverijen en daarmee indirect de consument. Het Franse platform moet zoals gezegd de consument direct gaan bedienen.

Is er behoefte aan één platform waar ebooks worden verkocht via één verkooppunt? Afgezien van het feit dat zo’n platform een monopolie zou kunnen worden, is er nog een bedreiging. De doorontwikkeling van ebooks zou kunnen komen stil te staan. Ook is het mogelijk dat experimenten met het gratis weggeven of eerder uitgeven van ebooks komen te vervallen. Een andere bedreiging is dat de prijs van het ebook niet meer zal zakken of juist hoger wordt.

Een positieve ontwikkeling zou zijn dat de digitale lezer precies weet waar hij naar toe moet voor het aanschaffen van zijn ebooks.

Zien jullie nog meer voor- of nadelen van één ebook verkooppunt?

(Via: Telegraaf.)

Vorig artikelFast Food in digitaal lezen
Volgend artikelWondertablet van Apple gaat iPad heten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in