Apple stapt in digitale boeken met iBooks app

0

In navolging van Amazon stort Apple zich op de verkoop van digitale boeken, met de nieuwe iBooks store. Deze werd vandaag gelanceerd, nog geen half uur na aankondiging van de nieuwe iPad tablet. Apple heeft gekozen voor het ePub formaat.

In de iBooks app, die eruit ziet als een virtuele boekenplank, kun je verbinding maken met de iBooks store, die het mogelijk maakt om door het aanbod te bladeren en boeken direct aan te schaffen en te downloaden. Enkele uitgevers die hebben toegezegd content aan te leveren voor de iBooks Store zijn Penguin, HarperCollins, Simon & Schuster, macmillan en Hachette; zeg maar de grootste boekenuitgevers van de V.S.

De boeken worden geleverd in het ePub formaat. Het is nog niet bekend of, en wat voor, DRM er toegepast zal worden. De iBooks App is standaard onderdeel van de nieuwe iPad tablet, die ook op 27 januari het levenslicht zag. Uiteraard kunnen boeken in full color bekeken worden.

Momenteel zijn er zo’n 125 miljoen actieve iTunes accounts. Dat wil zeggen dat er voor de iBooks Store al direct miljoenen potentiële klanten klaarstaan. Het is echter de vraag of echte boekenliefhebbers langdurig zullen willen lezen van het (verlichte) lcd scherm waarmee de iPad is uitgerust; later dit jaar komen er immers ook tablets op de markt die voorzien zijn van Pixel Qi schermen, die een ‘reflective modus’ kennen en daardoor veel geschikter zijn om lang van te lezen.

De grote vraag is voorlopig welke vorm van drm Apple heeft toegepast op de iBooks applicatie. Wellicht probeert Apple net als Amazon een gesloten ecosysteem te creëren, waarbij het helemaal niet mogelijk is om ebooks die je elders hebt aangeschaft in de iBooks app te openen. Het feit dat de iPad om kan gaan met het open Epub formaat zegt niets; de drm-schil om de ebooks heen kan alsnog roet in het eten gooien.

(Afbeeldingen: Gizmodo)

Vorig artikelWondertablet van Apple gaat iPad heten
Volgend artikelNederlandse uitgevers over de iPad

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in