Wondertablet van Apple gaat iPad heten

0


De nieuwe tablet van Apple gaat iPad heten. Dat maakte Apple-topman Steve Jobs zojuist bekend tijdens een groots opgezet mediaspektakel in San Francisco. De iPad heeft een schermdiagonaal van 9,7 inch en maakt verbinding met het internet via wifi.

Al maanden deden de geruchten de ronde dat Apple met een tablet zou komen. Tot gisteravond, toen McGraw-Hill ceo Terry McGraw tijdens een telefonisch interview per ongeluk de komst van de Apple tablet bevestigde, was het nog maar de vraag of het bedrijf uit Cupertino inderdaad met een tablet zou komen.

Bediening
De iPad heeft een groot onscreen toetsenbord, die je met twee handen kunt bedienen. Je kunt met swipes eenvoudig door media heenbladeren, zoals foto’s, of gebruik maken van Google Maps. De iPad betrekt haar media uit de iTunes store, net zoals de iPhone. De user interface lijkt op die van de iPhone en OSX, maar is toch totaal verschillend.

De iPad lijkt helemaal gericht te zijn op entertainment en games. Zo is het mogelijk om video in Full HD af te spelen. Het scherm is gebaseerd op traditionele lcd technologie. Helaas dus geen Pixel Qi techniek, die een ‘reflective-modus’ kent; de iPad is daarom waarschijnlijk minder geschikt om lang van te lezen.

Het ingebouwde geheugen varieert van 16 tot 64 GB. De iPad zou zo’n 10 uur op één acculading mee kunnen gaan, of een maand standby. De iPad is net zoals de iPhone en iPod voorzien van een accelerometer, bluetooth, en een ingebouwd kompas. De processor draait op 1GHz. De iPad is 12 mm dik en weegt 700 gram. Het scherm heeft een resolutie van 1024×768 pixels.

iPhone apps
De iPad kan ook overweg met apps die voor de iPhone ontwikkeld zijn. Dat betekent dat er op het moment van introductie al 130.000 apps beschikbaar zijn voor de tablet. Apple verwacht echter dat ontwikkelaars snel gebruik zullen maken van het grotere scherm van de iPad.

Kranten, tijdschriften en ebooks
Apple richt zich met de iPad niet alleen op boekenliefhebbers, maar ook op lezers van kranten en tijdschriften. De iPad biedt daarvoor fascinerende mogelijkheden. Zo heeft de NY Times in slechts drie weken tijd een app ontwikkeld, waarin de krant mooi wordt weergegeven. Met kolommen en embedded video, en navigeren gaat eenvoudig met indexen.

Eén van de ‘exciting new apps’ is een ebook reader app. Met dank aan Amazon voor het voorwerk dat ze met de Kindle hebben verricht. ‘Maar wij gaan een stapje verder’, aldus Jobs. De nieuwe app heet iBooks. In iBooks is een ebook store verwerkt, van waaruit men direct digitale boeken kan aanschaffen.

Prijzen en uitvoeringen
Naast de basis versie met wifi komen er ook uitvoeringen van de iPad met 3G connectiviteit. Er zullen daartoe deals worden gesloten met telco’s. In de V.S. zal een abonnement met 250 MB dataverkeer per maand $14,99 gaan kosten, of met onbeperkt dataverkeer $29,99.

De iPad zal later dit jaar internationaal beschikbaar komen. Jobs noemde juni of juli als mogelijke introductiemaanden. Alle iPads worden unlocked verkocht en er kunnen standaard micro simkaartjes in.

Het instapmodel iPad (16 GB, zonder 3G) gaat $499 kosten. ‘We want to put this in the hands of lots of people’, aldus Jobs. De duurste versie gaat $829 kosten.

Accessoires
Voor de iPad komen er verschillende uitbreidingen, waaronder een keyboard waar je de iPad op kunt zetten. Zo wordt de iPad feitelijk een kleine laptop. Ook komen er voetjes zodat je de iPad als een digitaal fotolijstje neer kunt zetten.

(afbeeldingen: Gizmodo)

Vorig artikelFranse winkeliers willen nationaal ebookplatform
Volgend artikelApple stapt in digitale boeken met iBooks app

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in