Gastblogger Jacqueline Schorer ging een week met een vriendin op vakantie. Voor het eerst zat er in plaats van een stapel boeken een ereader in de koffer. Jacqueline schrijft over haar ervaringen en de voor- en nadelen van het meenemen van een ereader tijdens de vakantie.
Leesvoer. Behalve een prettige bestemming, fijn gezelschap en een tandenborstel, is leesvoer in de vakantie onontbeerlijk. Vroeger nam ik wel tien of meer boeken mee, om een keuze te hebben, of om uit te wisselen met medereizigers, voornamelijk de andere gezinsleden. Die op hun beurt ook weer een stapel boeken meenamen. In de hoogtijdagen dat we met zes lezende mensen op stap gingen voor ruim drie weken, ging er een klapkrat vol boeken en andere lectuur mee.
Die tijden zijn voorbij, maar voor een weekje zon in de winter gingen er zo zes boeken mee in mijn koffer, zelfs naar de wintersport sleepte ik er een stapel mee, want niets zo heerlijk als in de avond met een boek bij de open haard, glühwein bij de hand, heerlijk rozig je laten meeslepen in een goed verhaal. En toen kwam het ebook, en de ereader.
Ik kocht een BeBook Club, en een vriendin een Sony. Vol goede moed vertrokken we voor een week naar de zon. Ik had geen enkel ander boek bij me dan wat er op mijn ereader stond. Als het niet zou werken, zou ik een groot probleem hebben!
We zaten in een resort waar de gemiddelde bezoeker zich de meeste gadgets waarschijnlijk goed kon veroorloven. Het populairste Sint- en Kerstcadeau, de ereader, was echter nauwelijks aanwezig. In de hele week hebben we welgeteld nog één andere ereader gezien, net als die van ons, in de handen van een vrouw van boven de vijftig. Ook de iPad, die ‘iedereen’ nu toch wel heeft behalve ik, schitterde door afwezigheid. Niet gezien.
Toch zijn de voordelen van de ereader aanzienlijk. Je hebt er maar één hand voor nodig. Heel handig, vooral als je bijvoorbeeld op je buik gaat liggen om je rug te bruinen, maar ook in een gewone houding erg relaxed; je hebt de andere hand vrij voor een drankje, je telefoon, wat je wil. Hij waait of valt niet dicht. Nu we iedereen met boeken en tijdschriften zagen worstelen die niet op de gewenste bladzijde open bleven liggen, werd goed duidelijk hoe rustig en prettig lezen dit is!
Natuurlijk, de ruimte in de bagage, en de vele boeken op één plek, dat zijn enorme voordelen. Het instellen van de lettergrootte, ook zo eentje. Veel licht: kleinere letter. Leesbril vergeten: grotere letter. Lenzen niet in: kleinere letter, etc. Hij valt na een tijdje niet-gebruiken in slaap. Eén druk op een knopje, en je bent weer op de juiste bladzij. Ook nadat je hem hebt afgesloten en hem weer opnieuw opstart, opent hij je boek op de bladzijde waar je bent gebleven.
Het leest erg prettig, mijn ogen werden nergens vermoeid van, niet in de volle zon, niet in de avond, niet met of zonder leesbril of lenzen, niet. Hij geeft geen licht, dus een leeslampje heb je in bed nog steeds nodig. Maar val je in slaap tijdens het lezen, dan kan je hem wegleggen, en hij valt ook in slaap.
Ons ben zunig, dus natuurlijk lekker op internet gesnuffeld naar gratis boeken. Dit heeft als voordeel dat je dingen leest, die je anders minder snel zou lezen. Het kan ook een negatief effect hebben. Een recent boek werd gratis aangeboden, ongetwijfeld om de naamsbekendheid van de auteur te vergroten en daarmee de verkoop van vorige en volgende boeken te stimuleren. Maar ja, ik vond het niks, dat boek. Wat was nou het verhaal, de pointe? Nee, ik zal nu bewust minder snel naar een boek van deze persoon grijpen.
Zijn er ook nadelen? Jazeker, die zijn er ook. Welk boek ga ik lezen? Als ik zes fysieke boeken bij me heb, lees ik de achterkant of flaptekst, en bedenk dan waar ik op dat moment zin in heb. Bij de ereader is geen flaptekst of achterkant meer te bekennen. Jammer, lijkt me makkelijk om die in een bestandje te hebben, zodat je er doorheen kan bladeren.
Tekeningen, foto’s en plattegronden, met informatie die je wil terugzoeken tijdens het verhaal, ja, daar kan je een bladwijzer bij zetten om ze ‘snel’ weer terug te vinden, maar het opvragen van een bladwijzer via het trage menu is een te groot gedoe. Een extra instant-bladwijzerknopje zou wel helpen! En dan de vastlopende ereader. Het is me meerdere malen overkomen dat hij helemaal nergens meer naar luisterde.‘Ik zou natuurlijk nu verschrikkelijk mijn geduld kunnen verliezen, maar ik ben bang dat dat weinig oplost’, zei ik tegen mijn vriendin toen me dat overkwam. ‘Maar als je het me eerlijk vraagt, zou ik hem het liefst op dit moment van tien-hoog in het zwembad flikkeren.’
Gelukkig wist ik hem steeds weer aan de praat te krijgen, al was het soms nodig hem daarvoor even aan een laptop te koppelen. Die moet je dan maar bij de hand hebben. Na een stuk of zes keer vastlopen heeft hij het verder steeds gedaan. Ik pakte het nu iets anders aan: hield de startknop langer ingedrukt bij het opstarten, en drukte niet te ongeduldig vijf knoppen na elkaar in; dat kon hij niet aan. Soms wilde hij plotseling geen bladzijde meer omslaan; even een druk op de aan/uit knop hielp hem dan weer op gang, maar dat zou natuurlijk niet moeten mogen.
Een maand lezen, volgens mij was dat de batterijduur van de ereader. Feit is dat we beide ereaders toch op hebben moeten laden tijdens deze week. Die liepen veel sneller leeg… En dan is een laptop toch een ruimte verslindende oplader. Vreemd dat een lader voor in het stopcontact bij geen van beide readers was bijgeleverd. Te koop, dat wel, maar weer een gedoe om dat bij te bestellen.
Toch wogen de voordelen ruimschoots op tegen de nadelen. Nergens over nadenken, ereader in de handtas en altijd het goede boek bij je. Nooit de bladzijde kwijt. Heel erg relaxed lezen, geen kramp in je hand van het openhouden van een boek. En al die ruimte over in je bagage!
De ereader mag blijven, absoluut!
Wil je ook gastblogger worden voor eReaders.nl? Stuur even een mailtje naar info@ereaders.nl!