Meer uitgevers gaan sociaal DRM gebruiken

0

Uitgeverij Meulenhoff Boekerij kondigde verleden week aan nieuwe ebooks voortaan te gaan voorzien van watermerkbeveiliging in plaats van de Adobe DRM-beveiliging die nu nog de standaard is. Inmiddels hebben zich meer uitgevers gemeld bij het eBoekhuis, zodat binnenkort meer dan een kwart van het aanbod Nederlandstalige ebooks is voorzien van sociaal DRM.

De overgang naar watermerkbeveiliging – ook bekend als sociaal DRM – wordt mogelijk gemaakt doordat het eBoekhuis, onderdeel van het Centraal Boekhuis, voortaan deze optie biedt. Veel uitgevers zijn geïnteresseerd om over te stappen naar het meer klantvriendelijke sociale DRM, de grote webwinkels zijn er echter nog niet helemaal klaar voor.

Volgens Patrick Steenvoorden, Manager digitale diensten bij het eBoekhuis, zijn er nu zes uitgevers die hun ebooks van sociaal DRM gaan voorzien. “Scriptum, BBNC, Van Gorcum, Van Duuren Media, Bertram + de Leeuw en Meulenhoff Boekerij gaan de watermerkbeveiliging in elk geval toepassen. Boom Amsterdam, Boom Den Haag en Boekencentrum hebben interesse getoond.”

De invoering van de watermerkbeveiliging gaat wat langzamer dan eerder aangekondigd. Bij het eBoekhuis zelf verwachten ze er in de loop van volgende week klaar voor te zijn. De eerste webwinkel die ebooks met watermerkbeveiliging zal aanbieden is e-bookweb, maar andere zullen spoedig volgen. Steenvoorden: “Een aantal webwinkels zijn er nog niet klaar voor, aangezien het wat wijzigingen met zich meebrengt. Zo moeten alle boekhandels zich bijvoorbeeld melden bij het College Bescherming Persoonsgegevens, omdat klantgegevens worden bewaard voor een ander doel dan de orderafhandeling.”

Volgens Steenvoorden zal binnenkort een aanzienlijk deel van de Nederlandstalige ebooks met watermerkbeveiliging worden verkocht in plaats van met Adobe DRM. “Uitgevers zullen hun ebooks voorlopig nog dubbel aanbieden, zowel met Adobe DRM als met watermerkbeveiliging. Van die eerste vorm wil een deel van de uitgevers echter snel af. We verwachten dat binnenkort in totaal zo’n 2.000 van de nu ruim 7.500 Nederlandse titels met watermerkbeveiliging aangeboden wordt.”

Vorig artikelUitgevers: Apple presteert onder de maat met iBookstore
Volgend artikelBetaalde Android-apps moeten onderspit delven voor iOS-apps

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in