Over de 5” form factor

0

De komende weken verschijnen er twee ereaders op de markt met een 5” scherm; de Cybook Opus van Bookeen en de BeBook Mini van het Nederlandse bedrijf Endless Ideas. Vergeleken met hun voorgangers zoals de Cybook Gen3 en de eerste BeBook met 6″ schermen zijn de apparaten een stuk handzamer. Maar leest het nog wel lekker, zo’n 5” schermpje?

De schermdiagonalen van ereaders worden traditiegetrouw in inches uitgedrukt. Eén inch is 2,54 cm, dus een ereader met een vijf inch scherm heeft omgerekend een schermdiagonaal van 12,7 cm. In breedte en hoogte uitgedrukt is dat 7,5 x 10 cm.

Schermoppervlak
De oppervlakte van een 5” scherm bedraagt 75 vierkante centimeter, ofwel 70% van de oppervlakte van een 6” scherm (welke een oppervlakte heeft van 108 vierkante cm). Vergeleken met smartphones is een 5” scherm weer een stuk ruimer, bijna twee keer zo groot dan bijvoorbeeld een iPhone display, welke met 3,5” een oppervlakte van 37 vierkante cm heeft.

Op een 5” scherm passen bij een lettergrootte van 12pt ongeveer 100 woorden. Op een iPhone scherm zijn dat er slechts 50, op een 6” scherm passen bij die lettergrootte ca. 160 woorden.

Leessnelheid
De gemiddelde leessnelheid van een volwassene ligt tussen de 200 à 240 woorden per minuut. Dat wil zeggen dat je bij een 5” ereader ongeveer 2x per minuut moet ‘omslaan’. Bij een iPhone is dat 4 tot 5 keer per minuut, bij een 6” reader ongeveer om de 40-45 seconden.

Wil je echt ‘in’ een boek zitten, dan moet je niet te vaak hoeven omslaan. Twee keer per minuut is nog net acceptabel, maar dit wisselt natuurlijk per persoon. Vaker omslaan leidt af, maar een te groot scherm leest ook niet prettig, omdat de zinnen dan te lang worden. Bedenk ook dat afbeeldingen of tabellen doorgaans alleen op grotere schermen (vanaf 6”, maar liever 8” of 10”) tot hun recht komen.

Wie vooral onderweg langere stukken tekst wil lezen zal veel plezier beleven aan een 5” ereader. Voor thuisgebruik of het échte leeswerk blijft 6” toch wel de minimale maat. Wie digitale studieboeken en ebooks in het pdf formaat wil weergeven ontkomt niet aan een 8” (of groter) scherm.

Schermen vergelijken
Ter illustratie kun je deze pdf op ware grootte uitprinten, hierop zie je hoe groot de schermen in werkelijkheid zijn en hoeveel tekst erop past.

De Cybook Opus verschijnt begin augustus, de BeBook Mini kunnen we medio augustus tegemoet zien. Beide ereaders maken gebruik van een eInk scherm van PVI, die een iets hogere resolutie biedt dan we gewend zijn: 200 dpi. De refresh rate lijkt wat hoger te zijn, maar dat kan ook door de aansturing van de displays komen.

Vorig artikelSamsung lanceert ereader in Korea
Volgend artikelGratis ebook: Piraterij

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in