Nielsen: binnen enkele maanden bestsellerlijst voor ebooks

0

Onderzoeksbureau Nielsen gaat binnen ‘enkele maanden’ ook lijsten geven van de best verkopende ebooks. Tot nu toe publiceerde Nielsen enkel lijsten van gedrukte boeken en audiobooks. Volgens Jonathan Nowell, de directeur van Nielsen Book, is het samenstellen van een dergelijke lijst nog niet zo eenvoudig.

Nowell zei tegen The Bookseller dat ze gesprekken voeren met alle spelers op de markt, maar wilde nog niet veel details geven. Hij stelde wel dat de lijst er pas zou komen als die zo ‘uitgebreid en groot’ mogelijk zou zijn. De bestsellerlijsten van Nielsen worden gezien als meest compleet en gedetailleerd van de uitgeefwereld. Naar eigen zeggen maakt het onderzoeksbureau wereldwijd gebruik van de informatie van meer dan 33.500 winkels voor het verzamelen van gegevens over de verkoop van boeken.

In de VS is de Nielsen BookScan naast de bestsellerlijst van de New York Times een van de belangrijkste lijsten op het gebied van bestsellers. Die laatste richt zich meer op de consumentenmarkt en gebruikt geen daadwerkelijke verkoopaantallen van winkels in de samenstelling van de lijst. De Nielsen BookScan maakt juist gebruik van de ruwe gegevens van winkels en de gegevens worden vooral door uitgevers gebruikt.

Volgens Nowell is een van de problemen op dit moment dat uitgevers soms nog geen apart ISBN geven aan ebooks. Hij denkt dat dit nu misschien nog niet erg serieus genomen wordt, maar verwacht dat dit zal veranderen wanneer er een bestsellerlijst uitkomt waarop een grote uitgever niet op nummer een staat, enkel omdat hij ‘het juiste ISBN niet op het boek gezet heeft.’

(Via: The Bookseller.)

Vorig artikelHardcovers verkopen nog goed
Volgend artikelKraken en unlocken van telefoons legaal in VS
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in