Kraken en unlocken van telefoons legaal in VS

0
DELEN

Het hoofd van de Amerikaanse Library of Congress heeft nieuwe uitzonderingen toegevoegd aan de huidige copyrightwetgeving. Hierdoor wordt het voor consumenten legaal om telefoons te kraken en te unlocken. Een eerdere uitzondering die het mogelijk maakte in bepaalde gevallen ebooks te kraken om zo de text-to-speech functie te activeren, blijft gehandhaafd.

In 1998 trad de Digital Millennium Copyright Act in werking. Met deze wet konden producenten zich verdedigen tegen copyrightschendingen. Tot voor kort was het onder deze wet bijvoorbeeld officieel niet toegestaan om de beveiliging van telefoons te omzeilen om er zo eigen software en applicaties op te zetten. Met name bij de iPhone staat zoiets bekend onder de naam jailbreaken. Volgens de nieuwe uitzonderingen op de wet is dit nu officieel toegestaan. Ook het unlocken van een telefoon om gebruik te kunnen maken van een andere telecomaanbieder is vanaf nu legaal.

De hoofdbibliothecaris van de Library of Congress heeft de bevoegdheid uitzonderingen op de copyrightwet vast te stellen die vervolgens gedurende drie jaar van kracht zijn. In 2003 en 2006 werd er ook een uitzondering opgenomen op het gebied van ebooks. Wanneer alle beschikbare digitale versies van een boek beperkingen hebben die het laten voorlezen van de tekst onmogelijk maken, is het legaal om deze beveiliging te omzeilen. Deze uitzondering is in de nieuwste lijst opnieuw opgenomen.


GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER