Trouw: ‘Ereader op termijn kansloos’

0

In de Trouw stond op 24 oktober een artikel van Marco Visser waarin hij beschrijft dat de ereader op termijn kansloos is. Hij geeft de uitkomende nieuwe zwart-wit ereaders even veel kans van slagen als de herintroductie van zwart-wit televisies.

Visser geeft toe dat de vergelijking mank gaat sinds de introductie van de nook, die een tweede kleurenscherm heeft. Maar ereaders missen volgens hem nog steeds de meest basale eigenschap dat het internet in de jaren negentig populair maakte: linken.

Visser zegt dat het op het internet draait om het delen van informatie en gesprekken. Ereaders kunnen dat niet. Je kunt wel ebooks downloaden, maar je mening geven op het forum is onmogelijk. Wel erkent de journalist de rustgevendheid van eInk, maar in de volgende zin haalt hij een niet nader genoemd onderzoek aan dat zegt dat inkt op papier toch nog beter leest.

De grootste boekenlezers zijn de vijftigplussers, maar de fabrikanten richten zich juist op de generatie onder de 35, zegt Visser. En dat is volgens hem juist de generatie die geen boeken en kranten meer leest en zeker niet van een apparaat waarvan je ‘alleen maar’ kunt lezen.

Fabrikanten richten zich wel op deze jongere generatie en proberen een hele computer in de ereader te schuiven. Visser zegt terecht dat deze noodzakelijke vooruitgang, het maken van een kruising tussen laptop en smartphone, de ondergang van de ereader is. De journalist noemt de ereader een alternatieve route naar de gedroomde computer: de Apple tablet of de Courier van Microsoft.

Gaat Visser niet voorbij aan het doel van de ereader, namelijk lezen?

(Via: Trouw.)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in