Uitlenen ebooks via nook kreupel door uitgeverijen

0

Vorige week werd de nieuwe ereader van Barnes & Noble geïntroduceerd, de nook. Het meest originele van deze ereader, buiten het dubbele scherm, is de mogelijkheid om ebooks uit te lenen aan vrienden. Deelnemende uitgeverijen zien dit echter niet zitten en hebben voorwaarden gesteld, waarmee ze de LendMe feature aan banden hebben gelegd.

Oorspronkelijk was de LendMe feature ingesteld zodat je zelf kon bepalen hoe lang je een ebook zou uitlenen en dat je ook meer dan één ebook kon uitlenen. Uitgeverijen gingen daar echter niet mee akkoord en bedongen een termijn van veertien dagen. Ook wilden zij dat maar een ebook per keer mocht worden uitgeleend. Als het ebook eenmaal een keer is uitgeleend en de termijn is verstreken, dan kan het ebook daarna nooit meer worden uitgeleend.

De uitgevers zijn bang dat de uitleenfunctie op de nook ereader hun business schaadt. Een anonieme uitgever verwoordde het op Publishers Lunch als volgt:

Als uitgevers nu toestaan dat ebooks uitgeleend worden, dan wordt iedere ereader in de toekomst uitgerust met deze eigenschap. Op termijn zou dat de markt niet laten groeien, maar zelfs schade toebrengen.

De grote angst die uit dit citaat naar voren komt, spreekt boekdelen. De uitgever vreest ook het gewoonterecht. Hij vreest dat consumenten gewend raken aan de toegang tot bepaalde voordelen en deze voor altijd zullen opeisen. Maar zou een uitleenfunctie de boekhandel en daarmee de ebookhandel echt schade toebrengen? Wat deze ongenoemde uitgever vergeet, is dat papieren boeken altijd al uitgeleend worden en niet alleen in de bibliotheek. Ook lezers onderling lenen boeken aan elkaar. Maar het delen van boeken is kennelijk iets slechts, want gelukkig is er DRM om dat foutje te corrigeren.

Kirk Biglione, de schrijver van het artikel op Medialoper, stelt dat juist een uitleenfunctie de ebookverkoop een extra duwtje omhoog kan geven. Gezien de grote hoeveelheid media aanbod, is het heel wel mogelijk dat een geleend ebook niet binnen 14 dagen uitgelezen wordt. Dat resulteert in een hoop niet uitgelezen ebooks, die dan worden aangeschaft door consumenten.

Biglione zegt verder dat boeken van nature ‘viral’ zijn en het uitlenen ervan is als een virus dat zich verspreidt. Het komt vaak voor dat we ook de andere boeken kopen van de auteur waarvan we in eerste instantie een titel leenden van een vriend of familielid. Het is dus in het belang van de uitgever om ervoor te zorgen dat het uitlenen van ebooks mogelijk blijft in dit digitale tijdperk.

Het probleem is het verschil in perceptie tussen uitgever en consument over de waarde van een ebook. Waarom zou je als consument (bijna) hetzelfde bedrag betalen voor een ebook als voor een print boek terwijl je er minder mee mag? Uitgevers vinden dat een ebook ongeveer evenveel moet kosten als een print boek. De uitleenfunctie herstelt echter een deel van de waarde van het ebook en verlicht de tirannie van de DRM. Het zet uitgevers juist in de hoek: consumenten verwachten dat een ebook goedkoop is en deze uitleenfunctie maakt een ebook juist weer duurder in de waardeperceptie van de uitgever.

Het is mogelijk dat consumenten de toegevoegde waarde zien van de LendMe service en juist ebooks kopen die deze service toestaan en misschien zijn de consumenten zelfs bereid om daar wat meer voor te betalen. De enige hoop voor de LendMe service van de nook zijn de kleine, zelfstandige uitgeverijen die de voordelen van ebooks delen inzien. Consumenten zullen hoe dan ook ebooks delen: legaal of illegaal, dat is om het even. In dit digitale tijdperk krijgt de consument zijn zin. En in dit geval is het goed voor de uitgevers, aldus Biglione.

(Via: Medialoper.)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in