Tablet cadeau gehad? Deze lees-apps mag je niet missen!

0

Heeft iemand je verrast met een tablet onder de kerstboom? Of heb je je kerstbonus aangesproken om nu eindelijk zelf die felbegeerde tablet aan te schaffen? Dan wil je natuurlijk goed gebruik maken van je nieuwste aanwinst. Met deze apps tover je het apparaat snel om in een ideale lees-tablet.


Kobo
Je kent ze misschien nog niet, maar het Canadese Kobo richt zich sinds kort steeds meer op de Nederlandse markt. Kobo heeft een fijne lees-app voor iPad, iPhone, Android-tablet en Blackberry. In het aanbod van Kobo vind je onder meer Nederlandse, Engelse en Duitse titels. Wanneer je op verschillende apparaten ebooks wilt lezen, synchroniseert Kobo je bladwijzers en laatstgelezen pagina’s, zodat je direct verder kunt lezen op welk apparaat je maar wilt. Ook maakt Kobo digitaal lezen extra leuk door de toevoeging van Reading Life, waarmee je op Facebook kunt delen wat je leest, en waarin statistieken worden bijgehouden van wat je allemaal leest. Uiteraard heb je met de apps de controle over de weergave van een ebook met diverse instellingen als lettergrootte, type en nachtmodus.

Piccolo Picture Books
Heb je kleine kinderen? Dan zullen die waarschijnlijk verslaafd raken aan deze app voor de iPad. Piccolo Picture Books is een applicatie waarin de volledige reeks digitale prentenboeken van Uitgeverij Unieboek/Het Spectrum te vinden is. De app zelf is gratis, en je krijgt er een voorbeeldboek bij wanneer je hem downloadt. De afzonderlijke boeken in de serie koop je eenvoudig in de app, waarna ze in je virtuele boekenkast verschijnen. Alle boeken zijn verkrijgbaar in vijf talen en voorzien van rijke illustraties. Bovendien hebben de boeken diverse interactieve functies waarmee kinderen aan de slag kunnen. Ouders kunnen de verhalen zelf voorlezen, maar ook laten voorlezen door de iPad. Download de app.

PDF
Wanneer je een tablet hebt gekocht is de kans groot dat je er ook PDF-documenten op wilt openen, zeker als je een 10-inch tablet hebt. Voor de iPad heb je dan een goede app aan GoodReader. Met deze betaalde app (3,99 euro) kun je documenten in verschillende formaten openen en beheren. Documenten download je eenvoudig direct naar de applicatie, of je maakt verbinding via Wi-fi en haalt ze draadloos van je eigen computer. In de app heb je de mogelijkheid aantekeningen te maken, naast andere handige functies.

Heb je een Android-tablet? Dan bestaan er een aantal soortgelijke apps, zoals bijvoorbeeld RepliGo. Heb je geen behoefte aan het maken van aantekeningen in PDF, maar wil je diverse documentsformaten eenvoudig beheren en openen? Dan kun je voor Android gebruik maken van de speciale Google Docs-app. Hiermee heb je eenvoudig toegang tot je documenten in Google Docs.

Zite, Flipboard en Google Currents
Voor de iPad bestaan er twee goede en mooie apps voor het digitaal lezen van nieuws en achtergronden uit je favoriete bronnen. Zite is een intelligente app voor de iPad die leert van je leeservaring en op basis daarvan een gepersonaliseerd magazine uit verschillende bronnen voor je samenstelt. Ook Flipboard is een applicatie waarmee je nieuws en achtergronden uit verschillende bronnen op een aantrekkelijke manier kunt lezen.

Voor Android bestond een dergelijke app tot voor kort nog niet. Sinds enkele weken is er echter Google Currents, een applicatie waarmee je je kunt abonneren op digitale content van een groot aantal uitgevers, vooralsnog vooral Engelstalige. De app is dan ook nog niet officieel verkrijgbaar buiten de VS, maar via een omweggetje kun je Google Currents ook in Nederland makkelijk op je tablet installeren. Je kunt als lezer in Currents allerlei bronnen aanklikken van waaruit content in de app te bekijken valt. Daarnaast is het mogelijk via Google Reader of RSS-feeds ook je eigen bronnen toe te voegen, die op eenzelfde manier worden weergegeven als de rest van de content.

Heb je zelf leuke lees-apps voor tablets ontdekt die hier nog niet tussenstaan? Laat het hieronder dan even weten!

Vorig artikelNewsstand van Apple nog steeds succesvol
Volgend artikelDe Telegraaf maakt gedrukte krant interactief

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in