De Telegraaf maakt gedrukte krant interactief

0

De Telegraaf is de eerste grote Nederlandse krant die geëxperimenteerd heeft met de Augmented Reality-techniek. Enkele afbeeldingen uit de kersteditie van afgelopen zaterdag konden ‘tot leven gewekt worden’ door ze in te scannen met de camera van een smartphone of tablet.

Voor deze proef werkte De Telegraaf samen met het Britse Aurasma. Dit bedrijf ontwikkelde de Aurasma Lite-app, die gratis te downloaden is in Apple’s App Store en de Android Market. Deze toepassing herkent bepaalde afbeeldingen uit gedrukte media, en zet ze om in bewegend beeld. Zo kon je afgelopen weekend korte videoboodschappen zien van Jan Smit, Mark Rutte, Bram Moszkowicz en Eva Jinek, door de foto’s van hen op de voorpagina van De Telegraaf in te scannen met behulp van de Aurasma-app.

“Dit experiment slaat een brug tussen de gedrukte krant en onze digitale videoactiviteiten”, aldus Jan-Kees Emmer, adjunct hoofdredacteur van De Telegraaf. “De krant begint als het ware te praten en te bewegen.”

“De techniek die Aurasma gebruikt is niet nieuw”, zegt Emmer nog. “Die werd eerder al toegepast op enkele tijdschriften, maar nog nooit op een krant met zo’n grote oplage als die van De Telegraaf.”

In onderstaand filmpje kan je zien hoe het experiment in zijn werk gaat:

(Via: De Telegraaf)

Vorig artikelTablet cadeau gehad? Deze lees-apps mag je niet missen!
Volgend artikelJaaroverzicht 2011: digitaal lezen, een markt in ontwikkeling

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in