Nederlandse uitgevers over de iPad

0

Het kan niemand ontgaan zijn dat Apple gisteren zijn veelgehypte nieuwe tablet heeft geïntroduceerd. Nu, de dag na de avond, zijn de eerste reacties losgekomen over deze iPad. eReaders.nl doet een rondgang langs een aantal Nederlandse uitgeversblogs om de meningen te peilen.

Timo Boezeman schrijft op zijn blog Boekeman dat deze iPad volgens hem één slimme applicatie heeft, namelijk iBooks, waarmee ePub ebooks verkocht zullen worden. Hij vraagt zich wel af of Nederlandse ePubs leesbaar zijn op de iPad.

Boezeman schrijft ook:

“Wat ik nu mis in de iPad zoals die gisteren is geïntroduceerd, is de vernieuwing die je in boeken zou kunnen stoppen. Waar zijn de mogelijkheden om video, audio, foto’s, weblinks, etc. te integreren in de boeken?”

Wiebe de Jager op zijn blog Uitgever 2.0 zegt dat Apple een kans heeft gemist door niet met het nieuwe Pixel Qi scherm te werken, maar door te kiezen voor LCD. Wat wel een pré is volgens Wiebe is dat de iPad met ePub werkt, hoewel het nog niet zeker is dat Nederlandse ePubs erop leesbaar zullen zijn. Wiebe ziet deze iPad niet als een vervanging van de eInk ereader. Deze Apple tablet zal meer geschikt zijn voor e-kranten en e-tijdschriften dan voor ebooks.

Remko Zuiderwijk van Publishr vraagt zich af of de iPad de uitgeefbranche gaat redden. In zijn artikel onderschrijft hij de visie van de Jager met betrekking tot de gemiste kans van het Pixel Qi scherm.

“Toch ben ik van mening dat Apple een grote bedreiging danwel redding kan worden voor de hedendaagse kranten, boeken en (vak)bladen. En eigenlijk is de reden heel simpel. Het werkt gewoon zoals het zou moeten.”

Volgens Zuiderwijk wordt er een grote groep potentiële lezers aangeboord met dit apparaat. Hij zegt dat dit komt door het vereenvoudigde aankoopproces dat Apple hanteert. In zijn conclusie beantwoordt Zuiderwijk zijn eigen vraag “Zal de iPad de uitgeefbranche redden?”:

“Het blijft koffiedik kijken, maar gezien de geschiedenis in de muziek en software/game industrie zou het best wel eens kunnen. Een nieuw publiek wordt aangesproken en feilloos bediend. Een e-reader mag je het eigenlijk niet noemen. Noem het een nieuw distributiekanaal met heel veel potentie.”

David Huijzer van InCT schrijft dat hij blij is met de naam iPad in plaats van iSlate. Hij onderkent eveneens het nadeel van het LCD-scherm ten opzichte van eInk. Huijzer denkt ook dat de iPad weinig zal veranderen aan de bestaande realiteit. De tablet is volgens hem enkel de logische volgende stap in de ontwikkelingen op het gebied van digitaal lezen die al gaande waren.

De uitgevers zijn niet onverdeeld positief over het verschijnen van de Apple iPad. Wel is men het erover eens dat de iPad geen nieuwe ereader is door de keuze voor het LCD scherm in plaats van Pixel Qi. Boezeman lijkt de iPad niet vernieuwend genoeg te vinden, evenals Huijzer. De Jager is eigenlijk de enige die welhaast teleurgesteld lijkt over de gister gepresenteerde iPad. Zuiderwijk is de enige die zijn betoog voor de iPad optimistisch besluit. Wishful thinking?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in