Maakt Apple de belofte waar?

0

Gisteren presenteerde Apple op zijn eigen onnavolgbare wijze de iPad. Al maanden werd de geruchtenmachine zorgvuldig gevoed om ervoor te zorgen dat de ogen van de wereld gisteren op het Yerba Buena Center in San Francisco gericht waren. Er werd al druk gespeculeerd of de capaciteiten van de tablet in staat zouden zijn om de wereld van digitaal lezen op zijn kop te zetten. Maar is deze belofte waargemaakt?

Wanneer we kijken naar het lezen van ebooks, dan is de iPad eigenlijk niet te vergelijken met de huidige eInk ereaders. De tablet biedt zeker niet hetzelfde leescomfort doordat er gebruik is gemaakt van een LCD-scherm dat backlight nodig heeft. Verder belooft Apple een accuduur van 10 uur wat kort lijkt ten opzichte van de accuduur van de meeste eInk ereaders waarop tot 8000 pagina’s op één acculading gelezen kan worden. Bovendien is de iPad aan de zware kant, 700 gram, waardoor lang lezen wellicht lastig kan zijn. Het gemiddelde gewicht van de meest gangbare eInk ereaders is slechts 256 gram.

De iPad ondersteunt ebooks in ePubformaat die aangeschaft kunnen worden via iBooks. Dit programma heeft de vormgeving van een boekenkast met daarop afbeeldingen van de ebooks in fotokwaliteit. Een voordeel van de iPad is dat het apparaat twee ePub-pagina’s naast elkaar laat zien wanneer je de tablet in landschapsmodus draait. Het is echter nog onduidelijk welke beveiliging Apple gaat toepassen op de ebooks die gekocht worden via iBooks en welke consequenties dit zal hebben. Bovendien zijn de ebooks op dit moment alleen in de VS verkrijgbaar via iBooks.

Ook qua prijs lijkt de iPad het af te leggen tegen de eInk ereader. Wie het apparaat hoofdzakelijk wil gebruiken voor digitaal lezen is 499 dollar kwijt voor het basismodel van de iPad tegen gemiddeld 341 euro voor een van de gangbare modellen van de eInk ereader.

Het is maar de vraag of het wel Apple’s bedoeling was om een directe concurrent van de huidige generatie eInk ereaders te worden. Ondanks de sneer die Steve Jobs gisteren maakte richting Amazon en haar Kindle door ze te bedanken voor het voorwerk en aan te geven dat Apple een stap verder zal gaan, lijkt digitaal lezen niet de focus van de iPad te zijn. In de presentatie werd slechts even de tijd genomen om het lezen van digitale boeken te laten zien. Met iBooks kunnen ebooks weliswaar gemakkelijk bekeken en gedownload worden, het bladeren door boeken en het lezen daarvan werd zelfs door Jobs “standard stuff” genoemd.

Voor het lezen van epapers en digitale tijdschriften lijkt de iPad wel uitermate geschikt. Door het grote 9.7 inch scherm worden deze volledig getoond. Hierdoor is het mogelijk om vast te houden aan een bepaalde lay-out en toch de voordelen van digitaal lezen te omarmen. Bovendien is het mogelijk om epapers en digitale tijdschriften interactief te maken met onder andere ingebouwde video’s. De New York Times gaf aan enthousiast te zijn om de volgende generatie van digitale journalistiek te gaan ontdekken.

Al met al heeft de iPad voor vele fanatieke lezers van ebooks waarschijnlijk niet voldaan aan de verwachtingen. Wat vind jij, is de iPad een goede vervanger van de eInk ereader of is de hype doorgeschoten?

Vorig artikelNederlandse uitgevers over de iPad
Volgend artikelPlasterk: “Wellicht vaste boekenprijs instellen voor ebook”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in