Plagiaat in erotieksectie Amazon groeiend probleem

0

Veel erotische ebooks in de Kindle Store van Amazon blijken woord voor woord gekopieerd te zijn van Literotica, een website waar gratis erotische verhalen worden aangeboden. Naast plagiaat is ook ebookspam een groeiend probleem voor Amazon.

De plagiaat werd ontdekt door Sharazade, een schrijfster die liever anoniem wil blijven. Ze ontdekte middels de ‘look inside this book’ functie op Amazon.com dat veel erotische ebooks verhalen bevatten die gratis via Literotica.com worden aangeboden. Zo publiceerde ene Robin Scott maar liefst 31 erotische ebooks die allemaal letterlijk waren overgenomen, alleen de titels waren veranderd.

Een andere ‘schrijfster’ maakte het nog bonter: naast de verhalen kopieerde ze ook een aantal vijf-sterren reviews van de verhalensite naar de reviewsectie van de geplagieerde ebooks. En het blijft niet alleen bij ebooks: ook sommige paperbacks, die via Amazons print on demand service worden aangeboden, bevatten volledig gekopieerde verhalen.

Erotiek is niet de enige categorie die last heeft van plagiaat. Via Amazon worden er ook talloze ebooks aangeboden die teksten van Wikipedia bevatten. En zelfs spam rukt op in ebookland: op internet wordt een viral ebook generator aangeboden die op basis van 150.000 artikelen binnen een paar minuten een ebook met random tekstpassages genereert.

Mede doordat het zo eenvoudig is om ebooks te publiceren via platforms als Amazon KDP is plagiaat en spam een groeiend probleem. Het officiële beleid van Amazon is om alle ebooks met geplagieerde tekst of spam te verwijderen, maar hier gaat een paar dagen overheen. Bovendien worden lang niet alle geplagieerde ebooks ontdekt door de oorspronkelijke auteur.

Adam Penenberg, hoogleraar journalistiek aan de universiteit van New York, stelt een aantal mogelijke oplossingen voor om plagiaat te bestrijden. Zo zou elke auteur verplicht gesteld kunnen worden om een credit card nummer op te geven. Bij wie fraude wordt ontdekt kan dan een boete afgeschreven worden. Ook zou Amazon ervoor kunnen kiezen om software te installeren die ebooks tijdens het uploaden checkt op plagiaat.

‘De vraag is alleen of Amazon wel zit te wachten op al teveel drempels. Het bedrijf verdient immers goed aan alle verkochte ebooks, of die nu geplagieerd zijn of niet’, aldus Penenberg.

(via Fastcompany)

Vorig artikelJoke van Leeuwen’s ‘Kweenie’ op 28 januari gratis op iPad
Volgend artikelTieners laten ebooks links liggen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in