Barnes & Noble bezuinigt op de Nook na stevige verliezen

0

De Amerikaanse boekhandelsketen Barnes & Noble zal de uitgaven aan de Nook-ereaders en tablets fors gaan verminderen. Dat zegt de CEO van het bedrijf, William Lynch, in een persbericht. De slechtlopende Nook-divisie is deels de reden dat het bedrijf het afgelopen kwartaal in de rode cijfers belandde.

Barnes & Noble noteerde een verlies van ongeveer 6 miljoen dollar, tegen 52 miljoen dollar winst een jaar geleden. Dat staat te lezen in de kwartaalcijfers die vandaag naar buiten werden gebracht. Met de verkoop van papieren boeken werd 10 procent minder verdiend dan een jaar geleden. Maar de meest opvallende verliespost was de Nook-divisie.

Het afgelopen kwartaal, werd er voor 316 miljoen dollar aan ereaders, tablets en ebooks verkocht. In dezelfde periode vorig jaar was dat nog 426 miljoen. Door deze tegenvallende verkopen kwam de balans van de Nook-divisie sterk in de rode cijfers terecht. Er werd voor maar liefst 190 miljoen dollar verlies geleden, waar dat een jaar geleden nog 83 miljoen was. Het enige lichtpuntje is de verkoop van content. Aan ebooks en digitale tijdschriften verdiende het bedrijf 6,8 procent meer dan een jaar eerder.

Volgens Barnes & Noble is vooral een slechte kerstperiode de oorzaak van het sterk opgelopen verlies. Het bedrijf lijkt er weinig hoop op te hebben dat de verkopen weer zullen aantrekken. CEO Lynch kondigt aan te gaan bezuinigen op de kosten voor de Nook. “We zijn begonnen met een kostenbesparing in het Nook-segment, alsmede bezuinigingen op de hardware.”

De stappen betekenen echter voorlopig niet dat Barnes & Noble stopt met het maken van de hardware zelf, al waren daar eerder wel geruchten over. Het bedrijf benadrukt de sterke band die er is tussen de fysieke boekwinkels en de Nook-apparaten.

Wel is de kans groot dat de afdeling Nook Media op termijn losgekoppeld wordt van de retailkant. De grootste aandeelhouder van het bedrijf, Leonard Riggio, bracht onlangs een bod uit op de retailafdeling.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in