Uitgevers gepasseerd in ebookdeal Catherine Cookson

0

Vanaf vandaag zijn 91 ebooks van de Britse bestsellerauteur Catherine Cookson exclusief verkrijgbaar via Amazon. De stichting die de nalatenschap van de in 1998 overleden schrijfster in beheer heeft passeert bij de deal met Amazon de uitgevers van Cooksons gedrukte boeken.

De ebookdeal is olie op het vuur van de discussie rond de rechten van ebooks. Volgens Sonia Land, de literair agent van Catherine Cookson Charitable Trust – de stichting die de auteursrechten van Cooksons werk in handen heeft – toonde geen van de uitgevers van Cooksons gedrukte boeken belangstelling voor de digitale rechten. “De afgelopen jaren hadden ze weinig belangstelling voor de marketing en exploitatie van het merk Cookson. Het is een ‘wake-up call’ voor de uitgeefwereld.”

De rechten van de gedrukte boeken zijn in handen van uitgeverijen Transworld Publishers en Simon & Schuster. Sonia Land: “Ik heb geen van beide firma’s verteld over deze deal, en ik ben er zeker van dat ze er ophef over gaan maken. Maar wat kunnen ze eraan doen? Ze bezitten de digitale rechten van deze werken niet.”

Volgens experts is het veelbetekenend dat de bijna 100 boeken tegelijkertijd in ebookvorm worden uitgebracht. “Normaal is het gebruikelijk om met een handvol titels de markt te testen. Deze beslissing is een krachtige boodschap en zorgt ervoor dat alle boeken digitaal beschikbaar komen voordat iemand er iets aan zou kunnen doen.”

Met de publicatie van de ebooks via Amazon worden opnieuw ebooks van een bekende auteur buiten de traditionele uitgeefwereld om gepubliceerd. Steeds meer bekende schrijvers of erfgenamen van bekende schrijvers doen dit omdat ze via traditionele wegen een kleiner aandeel van de verkopen krijgen. Via Amazon ligt dat percentage op 70 procent, bij de meeste uitgevers is dat vele malen lager.

De ebooks van Catherine Cookson zijn vanaf nu beschikbaar in de Kindle Store, voor bedragen van tussen de 1,50 en 5,99 dollar. Catherine Cookson was een van de populairste Britse auteurs en verkocht tijdens haar leven meer dan 150 miljoen boeken. Haar werk werd in meer dan 20 talen vertaald.

(Via: Daily Mail.)

Vorig artikelBrand Expedition
Volgend artikelBarnes & Noble: snel meer ebooks dan gedrukte boeken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in