Harry Potter-platform maakt gebruik van Nederlands DRM-systeem

0

De Harry Potter-ebooks die sinds gisteren verkocht worden via het platform Pottermore zijn beveiligd met watermerkbeveiliging van het Nederlandse bedrijf Booxtream. Tot die conclusie komt eReaders.nl, na reverse engineering van een ebook afkomstig van Pottermore.com en een ander met Booxtream beveiligd ebookbestand.

In december 2011 werd bekend dat Booxtream een grote buitenlandse klant binnen had gehaald. Toen kon nog geen naam bekendgemaakt worden. Mede hierdoor werd eReaders.nl op het spoor gezet van Booxtream, met alle aandacht die er bij de lancering van Pottermore uitging naar de ‘sociale’ watermerkbeveiliging.

Booxtream is een gebruiksvriendelijk alternatief voor Adobe DRM. Booxtream voorziet de ebooks op het moment van aankoop van zichtbare en onzichtbare kenmerken die op de klant te herleiden zijn. De lezer kan de aangeschafte ebooks op ieder apparaat en in elke ereading-app lezen, zonder tegen kopieerbeveiliging aan te lopen.

Een vergelijking tussen een gisteren aangeschaft ebook van Harry Potter en een ander door Booxtream beveiligd ebook laat weinig twijfel. Een van de minder zichtbare kenmerken van de Booxtream-beveiliging is de toevoeging van codes aan de afbeeldingsbestanden in het ePub-bestand. Opvallend genoeg is daar een overeenkomst te bespeuren: in het ‘beschrijvingsveld’ van de cover-afbeelding van beide ebooks begint de watermerkcode met exact dezelfde combinatie: ‘626F6F78747265616D’. Daarnaast zijn ook in het ingevoegde CSS-bestand overeenkomende elementen te bespeuren.

De ebooks die via Amazon.com en Barnes & Noble worden geleverd zijn overigens niet voorzien van watermerken van Booxtream, maar van de gebruikelijke DRM die door de betreffende retailers wordt aangebracht.

Vorig artikeliPad positief ontvangen door vliegend personeel KLM
Volgend artikelMeer dan 80% internetters bekend met fenomeen ebooks

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in