Twee grootste iPhone ereader applicaties bij Amazon

0

Amazon maakte gisteravond (Nederlandse tijd) bekend dat zij Lexcycle gaan kopen. Daarmee komen ze in bezit van Stanza, de meest gedownloade ereader applicatie voor de iPhone. In het persbericht zegt Lexcycle geen veranderingen te willen aan brengen in Stanza.

Met deze aankoop verstevigt Amazon zijn greep op de ebook markt en op de iPhone en iPod Touch. Amazon lanceerde eerder dit jaar al een eigen iPhone applicatie waarmee hun klanten op de Kindle gekochte ebooks konden lezen.

Rookgordijn?
Stanza begon vorig jaar ebooks aan te bieden via Fictionwise van Barnes & Noble. Ondertussen kwam er een nieuwe speler op de markt, Indiebound, die zijn ebooks wilde aanbieden via Stanza. Dat Lexcycle zegt geen veranderingen aan te brengen in Stanza: is dat een rookgordijn of naïviteit? Ik kan me niet voorstellen dat Amazon het goed vindt dat Stanza nog boeken aanbiedt via Fictionwise en IndieBound. Een andere vraag die gesteld wordt, is of Stanza epub zal blijven ondersteunen of dat ze nu het Amazon formaat gaan gebruiken. Aan de andere kant: Amazon zou misschien ook epub kunnen gaan incorporeren in de Kindle.

Ebook classics bedreigd?
Paul Biba schetst een zeer sombere toekomst voor ebook classics. En voor het management van Lexcycle. Meestal verdwijnt het management na een paar jaar als de visie niet overeenkomt of ze gaan uit zichzelf weg. De andere zorg van Biba is dat de ebook classics die nu gratis worden aangeboden door bijvoorbeeld Project Gutenberg of Smashwords zullen verdwijnen of dat er geld voor moet gaan worden betaald voor de klassieke werken.

‘Investigate!’
Teleread roept Washington op om een onderzoek te doen naar de ebookmarkt. “Willen we echt dat Amazon zoveel van de ebook markt domineert?” vraagt David Rothman zich af. Stanza groeide op epub, zegt Rothman, nu lopen we het risico dat Amazon die groei zal vertragen. Een positief ding wil hij wel noemen: Lexcycle blijft ontwikkelen voor het Google Android-platform.

‘Amazon is de baas’
Mike Cane is een stuk negatiever. Volgens hem is Amazon nu de baas en dat leidt tot minder keuze. Ebook formaten zullen verder versnipperen. Ook al gaat Amazon epub ondersteunen, dan nog zal dit geen universeel formaat worden omdat er Amazon DRM op zit, in plaats van Adobe DRM. Er zijn dan twee (of meer) versies van DRM, die misschien niet op alle apparaten gelezen kunnen worden. Cane betwijfelt of er ooit epub met Adobe DRM op de Stanza ereader zal komen en of Stanza zal mogen blijven aanbieden via Fictionwise en andere kleinere ebookverkopers. Er zullen ook minder verkoopmogelijkheden zijn voor onafhankelijke schrijvers betoogt Cane. Hij voorspelt zelfs het einde van Stanza. De auteur van The Ebook Test verwacht niet dat Amazon twee verschillende applicaties naast elkaar zal houden. Cane besluit zijn betoog met de woorden dat de ebook markt en daarmee de toekomst van het lezen te belangrijk is om over te laten aan de vrije markt.

Universele standaard?
Of Mike Cane echt gelijk krijgt, zullen we moeten afwachten. Maar de vraag blijft of Amazon met deze aankoop niet te veel invloed krijgt. Een aanvullende vraag: zal epub echt de universele standaard worden met Adobe DRM én Amazon DRM?

(Via: Ebooktest.)

Vorig artikelEindelijk: Telegraaf applicatie op de iPhone!
Volgend artikelDoorbraak eInk technologie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in