Gisteren stond er in dagblad De Pers een artikel over het uitlenen van ebooks door bibliotheken. Daarin werd gesteld dat uitgevers bewust pogingen van bibliotheken om ebooks uit te gaan lenen saboteren, door het aanbod van uitleenbare ebooks beperkt te houden. GroenLinks wil nu dat de staatssecretaris van OCW zich over de kwestie uitspreekt.
Er zijn al langer strubbelingen tussen uitgevers en bibliotheken over ebooks. Eerder berichtte eReaders.nl bijvoorbeeld al over het feit dat het huidige leenrecht niet van toepassing is op ebooks. Dit leenrecht stelt bibliotheken in staat boeken uit te lenen en vervolgens een vergoeding per uitgeleend boek af te dragen aan rechthebbenden. Voor ebooks is er nog steeds geen dergelijk stelsel in het leven geroepen.
GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters wil nu dat er actie wordt ondernomen. Volgens haar moet de dienstverlening van bibliotheken aangepast worden aan de eenentwintigste eeuw. Ze vindt dat de uitgevers een achterhoedegevecht voeren: “Het is natuurlijk niet aan bibliotheekleden uit te leggen dat een e-book al is uitgeleend”. Peters stelde daarom schriftelijke vragen aan de staatssecretaris, die drie weken de tijd heeft te reageren.
Mariko Peters stelde de volgende vijf vragen aan staatssecretaris Marja van Bijsterveldt:
1. Hebt u kennisgenomen van het artikel ‘Het spijt ons, maar het e-book is al uitgeleend?’ in De Pers van 27 april 2010?
2. Bent u met mij van mening dat het van groot belang is dat bibliotheken klaar worden gestoomd voor de digitale toekomst?
3. Zijn de pilots met ‘digitale distributie’ aangekondigd in het programma ‘Digitale Openbare Bibliotheek’ al van start gegaan?
4. Worden er in deze pilots ook restricties gesteld aan het aantal keren dat een e-book mag worden uitgeleend? Bent u het met mij eens dat dit een onlogische restrictie is? Zo nee, waarom niet?
5. Klopt het dat er wel een wettelijke regeling is voor leenvergoedingen van gewone boeken, maar dat die er niet is voor e-books? Zo ja, bent u bereid dit wel wettelijk te regelen?
Te hopen valt dat de vragen uitgebreid behandeld worden en wellicht zelfs tot een breder debat zullen leiden. Het zou namelijk jammer zijn als de pogingen van bibliotheken om zich met ebooks te gaan bezighouden uiteindelijk op niets uitlopen. Bibliotheken willen over het algemeen graag meegaan met de digitalisering, maar zien zich nu nog beperkt in hun mogelijkheden.
(Via: GroenLinks.)