Liever weer een papieren boek

0

Het plan van gouverneur Arnold Schwarzenegger om papieren studieboeken op universiteiten te vervangen door digitale versies blijkt niet zo geslaagd. Veel studenten klagen dat ze hun papieren boeken weer terug willen.

Om financiële redenen introduceerde Schwarzenegger ereaders en digitale studieboeken op verschillende universiteiten. Voordat hij het plan volledig zou uitrollen, heeft hij verschillende gebruikers gevraagd naar hun ervaringen. Erg verstandig, aangezien eerdere reacties al aangaven dat de studenten niet tevreden waren. Ook na een aantal maanden digitaal lezen, blijken de studenten deze manier van studeren nog niet te omarmen. Ze willen zo snel mogelijk weer terug naar het papieren tekstboek.

De gebruikte ereader, de Kindle DX, bleek op vele fronten ongeschikt voor het lezen van studieboeken. De voornaamste klachten gingen over de aantekenfunctie, welke niet gemakkelijk genoeg was om even snel een aantekening te maken in de kantlijn of een passage te highlighten. Ook gaven veel studenten aan dat het lezen van een studieboek fundamenteel anders is dan het lezen van een gewoon boek. Bij het studeren moet er veel heen en weer gebladerd worden, hierbij was de Kindle DX veel te traag. Ook het zwart-wit scherm werd bekritiseerd; in vele studieboeken staan full colour afbeeldingen en grafieken, welke op de Kindle hun waarde grotendeels verliezen.

Er waren al studenten die op eigen initiatief papieren versies van de benodigde studieboeken aanschaften voor een betere leeservaring. En wordt er vaak geklaagd dat bepaalde boeken niet in digitale versie beschikbaar zijn; een studente die al een aantal maanden worstelde met het digitaal lezen slaakte een zucht van verlichting toen bleek dat een bepaald studieboek niet digitaal te verkrijgen was.

Het is de vraag of de problemen die in dit experiment naar boven zijn gekomen alleen te maken hebben met het gebruikte apparaat, de Kindle DX, of dat de studenten het digitaal lezen van studieboeken in het algemeen niet waarderen. Zou deze ervaring op bijvoorbeeld een iPad veranderen of dient eerst het studiemateriaal fundamenteel te veranderen om deze geschikt te maken voor digitaal lezen? Op verschillende universiteiten wordt al gewerkt met de iPad, we zijn benieuwd naar de ervaringen.

Bron: e-reads

Vorig artikelKleurenversie Kindle niet op korte termijn
Volgend artikelApple opent iBookstore voor individuele schrijvers

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in