Apple opent iBookstore voor individuele schrijvers

0
DELEN

Zelf je boek uitgeven en verkopen via de iBookstore is vanaf vandaag mogelijk. Apple heeft de applicatie opengezet voor individuele schrijvers. Hiermee is het voor iedereen mogelijk zijn of haar ebook op de iPad uit te brengen.

Met het openen van de iBookstore voor individuele schrijvers hoeft er in principe dus geen uitgever of distributeur meer aan te pas te komen wanneer je een boek wilt uitgeven. Er zijn echter wel een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen, voordat je een ebook op de iPad beschikbaar kunt stellen.

Op dit moment is het grootste struikelblok voor bijvoorbeeld Nederlandse schrijvers dat je een Amerikaans Tax ID nodig hebt. Verder heeft het boek een ISBN nodig, dit zul je zelf moeten regelen. Ook is het van belang dat het boek opgemaakt is in ePub-formaat en dat deze gevalideerd is door EpubCheck. Dat je verder een iTunes-account nodig hebt met daarbij een geldige creditcard, spreekt vanzelf. Ook dien je te beschikken over een Intel Mac met Mac OS X 10.5 of hoger en kun je dus geen Windows gebruiken.

Met de voorwaarden die Apple heeft opgesteld, is het dus nog helemaal niet zo eenvoudig om een ebook via de iBookstore te publiceren. Er zijn echter wel een aantal boekaggregators die dit voor je kunnen regelen. Apple heeft een aantal partijen hiertoe toestemming gegeven: BiblioCore, Book Baby, Constellation, INgrooves, Ingram, LibreDigital, Lulu en Smashwords.

Van de ebooks die op deze manier verkocht worden, krijgt Apple 30% van de omzet en de auteur mag 70% in zijn of haar zak steken. Ga je daarbij in zee met een boekaggregator als Lulu, dan draag je ook aan hen nog een bepaald percentage commissie af.

Wil je weten hoe je precies een ebook maakt? Koop dan het boek ‘Zelf ebooks uitgeven, een praktijkgids voor auteurs en uitgevers’ van Wiebe de Jager.

Bron: iPadPlanet


GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER