HTML5-apps maken van het web een App Store

0

De Financial Times en sportzender ESPN lanceerden eerder deze maand – net als vele anderen – een applicatie voor smartphones en tablets. Maar deze apps vind je niet terug in de App Store van Apple of Google’s Android Market. Deze apps download en open je via je browser, met dank aan HTML5. Een verandering die volgens sommigen op langere termijn het app-landschap zal omgooien. Wordt het internet straks ’s werelds grootste App Store?

Een van de belangrijkste redenen waarom uitgevers ervoor kiezen een web-applicatie uit te brengen in tegenstelling tot een ‘native-app’ voor bijvoorbeeld iPad, is eenvoud. Het web – en HTML5 – wordt door iedere moderne smartphone en tablet ondersteund. Een applicatie hoeft dus in principe maar een keer ontwikkeld te worden en niet voor meerdere platforms, die vaak hun eigen programmeertalen hebben.

Volgens Rob Grimshaw van de Financial Times was het, bij de keuze voor het web, eveneens een belangrijke factor dat er geen concessies hoefden te worden gedaan aan de app: “Er is helemaal niets dat we niet in onze HTML5-app konden doen en wel in onze native app.” Zo ondersteunt HTML5 bijvoorbeeld ook offline lezen door gegevens lokaal in het geheugen op te slaan, kan een HTML5-interface met diverse vingerbewegingen bediend worden en kan video afgespeeld worden.

Al deze redenen gaven ook voor ESPN de doorslag. “We wilden de gebruikers een naadloze ervaring bieden, die gemaakt lijkt voor het apparaat dat ze gebruiken. Met een web-applicatie hebben we een groter bereik zonder in elk platform te hoeven investeren”, aldus Jay Lee van ESNP.

30 procent
Maar er is nog een andere reden waarom steeds meer uitgevers HTML5 overwegen. Apple en Google willen momenteel een aandeel van 30 procent in de opbrengst van app-verkopen. Apple wil daarbij ook nog eens eenzelfde deel van verkopen die binnen de applicatie plaatsvinden. Hoewel de Financial Times al langer werkte aan een web-app, versnelde die laatste beslissing van Apple het proces. En met succes, zo is inmiddels gebleken. De web-app passeerde enkele dagen geleden de grens van 200.000 downloads.

Andere grote partijen zouden door Apple’s strenge beleid en de komst van vele andere tablets ook aangetrokken kunnen worden door de voordelen van HTML5. Facebook werkt naar verluidt ook aan een HTML5-app. En Amazon en Google zijn al langer bezig met geoptimaliseerde webreaders voor hun ebooks.

Vooralsnog is er echter in ieder geval een punt waarop ‘native apps’ het winnen. Deze applicaties kunnen namelijk als enige volop gebruik maken van de mogelijkheden die hardware biedt, om bijvoorbeeld het vermogen van een processor optimaal te benutten. Een webversie van Angry Birds zal daarom vermoedelijk nog niet al te snel in de internet-applicatiewinkel te vinden zijn.

(Via: CNNMoney.)

Vorig artikelOok Bonhoeffer College gaat met iPads werken
Volgend artikelKomt Apple in september met twee iPhones?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in