Nu de ereaders als paddestoelen uit de grond schieten, is het belangrijk dat je weet waar je op moet letten als je een ereader wil aanschaffen. eReaders.nl helpt je met de Kieswijzer. Hiermee kun je gemakkelijk ereaders vergelijken en zien waar je deze via internet kunt kopen.
We zetten een aantal richtlijnen neer waar je op moet letten bij het aanschaffen van een ereader. Bedenk goed wat voor jou belangrijk is en wat jouw leesbehoeften zijn. Als je daarop let, dan kun je nooit fout zitten in je keuze voor een ereader.
eInk of LCD?
Wat het allerbelangrijkste is, is dat je ogen niet moe worden van het lezen van een ebook. Kijk daarom naar ereaders met een eInk scherm. eInk imiteert papier, het is net alsof je een gewone bladzijde aan het lezen bent. eInk kun je dus bijvoorbeeld in het zonlicht lezen zonder dat je vermoeide ogen krijgt. Het nadeel is wel, dat je niet ’s nachts kunt lezen. Dan moet je een lichtje aandoen. Wil je je partner dat niet aandoen, dan kun je beter een ereader met LCD-scherm nemen, bijvoorbeeld een tablet pc of netbook. Ook de iPhone en de iPod-touch voldoen hieraan.
Paperback of encyclopedie?
Let op dat je ereader niet te zwaar is. De meeste ereaders wegen ongeveer evenveel als één of twee paperbacks. Je moet niet het gevoel hebben dat je de gehele twintigdelige Winkler Prins op je schoot hebt liggen of in je tas hebt zitten.
Size does matter – deel 1
Schermgrootte is ook van belang. De meeste ereaders zijn 5 (BeBook Mini) of 6 inch (Cybook Gen3). Dat is een schermdiagonaal van 12,5 tot 15 cm. Je kunt hier geen hele A4 pagina op weergeven. Als dat belangrijk voor je is, dan kun je beter een 10 inch (schermdiagonaal van 25 cm) scherm kiezen, zoals bijvoorbeelde de iRex Iliad heeft. Het voordeel van een 5 of 6 inch scherm is dat je het apparaatje makkelijker meeneemt. Ter vergelijking: de iPod Touch / iPhone heeft een schermdiagonaal van 3,5 inch (ongeveer 9 cm). Zie ook: Over de 5 inch form factor en de pdf met schermgroottes.
Size does matter – deel 2
De meeste lettertype groottes kun je aanpassen op de ereader. Kijk hoe groot het lettertype kan worden en of dat prettig leest ten opzichte van het scherm. Vooral als je wat meer moeite hebt met lezen of een leesbril nodig hebt, is het handig om de lettergrootte naar je eigen wens te kunnen instellen.
Mobipocket vs ePub vs de rest
In het oerwoud van bestandsformaten is het overzicht bijna kwijt. Met veel ereaders kun je alleen bij een ebook winkel kopen. Sommige ereaders ondersteunen alleen ePub, andere alleen Mobipocket en weer andere ereaders zijn gebonden aan de ebook winkel van het apparaat zoals de Kindle en de Sony ereader. Er is op dit moment geen enkele ereader die zowel Mobipocket als ePub met Adobe DRM ondersteund. Dit komt omdat Amazon, de eigenaar van Mobipocket, geen ePub met Adobe DRM naast Mobipocket DRM duldt. Bol.com zal na de zomer de Sony ereader gaan aanbieden bij de 1000 ebooks die zij gaan verkopen. Welke ereader dit wordt, de 500, 505 of 700, dat is nog niet bekend. Wie weet wordt dit een geheel nieuwe Sony ereader.
Batterijduur eInk vs batterijduur LCD
De meeste batterijen gaan zo’n twee weken of 8000 pagina’s omslaan mee. Dit geldt alleen voor eInk-apparaten. De batterij duur van een LCD-ereader is vele malen korter. Dat komt omdat bij een eInk-ereader alleen energie wordt gebruikt om een pagina om te slaan. De keuze die je hierin maakt, is afhankelijk van je leesbehoefte.
Draadloos of met een snoertje
De meeste ereaders beschikken nog niet over draadloos internet via Wifi of 3G. De BeBook 2 die eind dit jaar zal worden gelanceerd heeft wel Wifi. Maar dat is een van de weinige, zo niet de enige in Nederland, die over draadloos internet beschikt. Als je het niet erg vindt om via een USB-kabeltje je ebooks op de ereader te laden, dan is er keuze te over.
Wat doe je: koop je er nu een? Of wacht je nog een half jaar?