Sony PRS-300 review: Pocket Edition is klein maar fijn

0

De Sony PRS-300 Pocket Edition is een klein maar fijn apparaatje met een 5 inch eInk scherm zonder extra’s. De ereader ligt prettig in de hand, zelfs als je kleine handjes hebt en laat zich intuïtief bedienen. De knoppen zijn nog wat stijf, maar dat zal te maken hebben met de nieuwigheid. Deze versie van de Sony ereader is ideaal voor de beginnende digitale lezer.

Eerste indruk
De ereader wordt geleverd met een paar handleidingen, een USB-kabel en een beschermhoes.
De handleiding is een Quick start guide, die je eigenlijk niet eens nodig hebt. Het enige dat je moet weten is dat je je ereader met de USB-kabel aan je computer moet vasthangen en dat het apparaat vervolgens na 40 minuten de melding USB verbonden (of connected) aangeeft. De Sony eBook Library software start vervolgens automatisch op. Die heb je nodig om ebooks die je gedownload hebt naar je ereader te kunnen slepen. Met 3,5 uur aan een pc hangen is de ereader geheel opgeladen.

Leeservaring
De Sony is een kleine handzame ereader die echt toevoegt aan je leesplezier. De pagina’s verversen snel en onderbreken het lezen niet of nauwelijks. Afhankelijk van je leessnelheid moet je even kijken wanneer je op de knop drukt voor de volgende pagina.

Tijdens het lezen kun je de tekst groter zetten met het vergrootglas. Er zijn 3 verschillende groottes. Zodra je het grootste lettertype hebt bereikt, brengt een druk op het knopje je weer terug bij het kleinste lettertype. Het is niet mogelijk om een ander lettertype in te stellen dan het huidige lettertype. Op zich is het kleinste lettertype voor mij goed leesbaar.

Je kunt de oriëntatie aanpassen naar landschap en portret. Standaard staat de ereader in portret stand. De landschapsstand is minder prettig. Je moet dan zowel naar beneden als opzij scrollen.

Ook de proef op de som genomen met het eInk scherm en de zon: je kunt echt nog lezen met de volle middagzon op je scherm. Alle claims van eInk omtrent deze uiting zijn niet overdreven.

De inhoudsopgave in het ebook is gelinkt. Je kunt door middel van de pijltjes toetsen en de middelste knop (enter) het hoofdstuk selecteren en daar direct naar toe gaan. Verder bevat de ereader de mogelijkheid om bladwijzers toe te voegen. Door op het knopje met het boekje te klikken, maak je een ezelsoor in de pagina (iets waar ik bij een echt boek niet aan moet denken). Je kunt zo’n 350 ebooks op je ereader zetten.

Downloaden

Downloaden van ebooks is wat omslachtig. Je moet het ebook eerst downloaden op je pc en vervolgens naar je ereader door het ebook uit de map van je pc naar de eBook Library software te slepen. Als je je ereader aansluit op je pc, start automatisch de software van de eBook Library op. Als je op eBook Store klikt, kom je direct bij Bol.com uit. Download het ebook van je keuze en sleep dat naar de software, naar het menu item Reader. Het ebook komt in de lijst erbij en je kunt het direct gaan lezen. Betalen bij Bol.com kan via iDeal en Credit card. Ze hebben ook wat gratis ebooks in de aanbieding. Je dient overigens wel eerst je USB-kabel los te koppelen voor je kunt gaan lezen. Als de kabel vast zit, kun je er niks mee doen. Je kunt dus ook niet opladen terwijl je leest.

Conclusie
Ik ben erg gecharmeerd van deze ereader. Het is een klein, licht en handzaam apparaatje zonder toeters en bellen, dat je ongestoord laat lezen en helemaal in je ebook laat opgaan. De ereader wordt ook niet heel erg warm als je lang achterelkaar leest, wat erg prettig is voor je handen.

Filmpje
Het filmpje gaat tot 1 minuut 30 over de Pocket Edition, daarna gaat het verder over de Touch Edition.

Vorig artikelSite review: DailyMe
Volgend artikelSony: “ebook prijzen moeten naar beneden”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in