’s Avonds lezen van tablet slecht voor nachtrust

0

Volgens onderzoekers kan het gebruik van een tablet in de avonduren een negatief effect op de nachtrust hebben. De achtergrondverlichting van tablets, maar ook computerschermen en televisies, zorgt voor een afname van de aanmaak van melatonine. Melatonine is een hormoon dat het lichaam voorbereidt op slaap.

Al eerder was bekend dat achtergrondverlichting in apparaten de aanmaak van melatonine mogelijk beïnvloedt. Het onderzoek van het Lighting Research Center (LRC), onderdeel van het Rensselaer Polytechnic Institute nabij Albany, bevestigt dit. Uit het onderzoek blijkt dat blootstelling aan het licht van een tablet van 2 uur de aanmaak van melatonine met 22 procent vermindert.

Volgens de onderzoekers is dit percentage zo hoog dat het gebruik van een tablet vlak voor het slapen gaan zeker effect heeft op de nachtrust. Hoofdonderzoekster Mariana Figueiro raadt dan ook aan het licht van tablets te dimmen in de avonduren en het gebruik van tablets vlak voor bedtijd te beperken.

Volgens een van de andere auteurs van het onderzoeksrapport, zijn niet alleen tablets de oorzaak van mogelijke slaapproblemen: “Technologische ontwikkelingen hebben geleid tot grotere en helderdere tv-schermen, computerschermen en telefoons. Om wit licht te produceren zenden ze licht met een korte golflengte uit, wat ervoor zorgt dat het de aanmaak van melatonine onderdrukt of uitstelt. Dit zorgt vervolgens voor een verkorte slaapduur en een verstoord ritme.”

Overigens zijn slaapproblemen nog niet eens het ergste risico. Een verstoorde melatonine-aanmaak kan op lange termijn ook een vergrote kans op diabetes, overgewicht en zelfs borstkanker tot gevolg hebben.

(Via: Science Daily)

Vorig artikelWashington Post geeft ebooks uit
Volgend artikelAandeel ebooks op Vlaamse boekenmarkt naar 0,6%

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in