Toshiba Book Place en Blio gelanceerd

0

Begin dit jaar kondigde uitvinder en ondernemer Ray Kurzweil de komst van een nieuw platform aan voor multimediale ebooks. Blio zou een compleet nieuwe ervaring voor digitaal lezen moeten bieden, speciaal gericht op tablets en smartphones. Het platform is vanaf vandaag beschikbaar en Toshiba is de eerste die een op Blio gebaseerde ebookwinkel aanbiedt.

Het idee achter Blio is om ebooks eruit te laten zien zoals boeken er op papier uitzien. Uiteraard kan dat niet op de huidige generatie eInk-ereaders, dus richt Blio zich op tablets, smartphones, laptops en desktops. Blio gaat echter verder dan de leeservaring van papier overbrengen naar het scherm, uitgevers kunnen ook multimedia als video en geluid toevoegen aan hun ebooks. Hoewel er ook romans in het Blio-formaat aangeboden zullen worden, belooft Blio met name de oplossing te zijn voor het vertalen van bijvoorbeeld kookboeken, reisboeken en fullcolor fotoboeken naar een digitale omgeving.

De nieuwe ebookwinkel van Toshiba is de eerste ebookwinkel die gebruik maakt van Blio. De winkel is te benaderen via de Book Place-software. Voor de beveiliging maakt Blio gebruik van Microsoft PlayReady, en niet van Adobe DRM dat nu meestal in ePub-ebooks gebruikt wordt. Bij het installeren van de software van Blio dient er dan ook extra software van Microsoft gedownload te worden. De DRM van PlayReady is platformonafhankelijk en zorgt ervoor dat aangeschafte ebooks gekoppeld worden aan een bepaalde gebruiker.

Als openingsaanbieding geeft Toshiba bij het aanmaken van een account vier gratis ebooks in het nieuwe Blio-formaat. Het gaat om de boeken History’s Greatest Lies, I Know an Old Teacher, Monster Boy’s Soccer Game en Knack Grilling Basics. Die boeken geven een inkijkje in de mogelijkheden van Blio, al maken ze verder nog geen gebruik van multimedia. De prijzen van andere boeken in Toshiba’s Book Place verschillen duidelijk van de prijzen in de Kindle store, sommige liggen eronder, sommige liggen er ook flink boven. Daarnaast biedt Toshiba ook een groot aantal gratis ebooks uit het publieke domein.

Binnen niet al te lange tijd zullen ook de applicaties voor Android en iOS vrijgegeven worden, waarmee ebooks op smartphones en tablets gelezen kunnen worden uit Toshiba’s Book Place of andere webwinkels die gebruik maken van het Blio-platform. Toshiba wil de eigen webwinkel op termijn ook uitbreiden naar andere landen. In Nederland zullen binnenkort ook de eerste ebooks in het Blio-formaat verschijnen. Het Centraal Boekhuis heeft aangegeven later dit jaar dit nieuwe formaat te gaan ondersteunen.

Bekijk enkele screenshots van Toshiba Book Place: 1, 2, 3

(Via: Toshiba Book Place.)

Vorig artikelSharp komt in december met ebookplatform
Volgend artikelApps van Amazon en Kobo voor nieuwe BlackBerry Playbook
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in