Het door Google ontwikkelde Android-besturingssysteem wordt steeds belangrijker op zowel de smartphone- als tabletmarkt. Ook boekenwinkels en ontwikkelaars van applicaties ontdekken dat. Op veel apparaten die op Android draaien, kan je prima ebooks lezen. Welke apps om ebooks mee te lezen zijn de beste van dit moment?
1. Aldiko
Een van de eerste en ook direct beste applicaties is Aldiko. In deze app kun je ebooks in het ePub-formaat openen. Aldiko kan helaas (nog) niet overweg met boeken die met Adobe DRM beveiligd zijn. Wat de applicatie zo goed maakt zijn het aantal weergave-opties. Zo kun je de achtergrondkleur en de tekstkleur wijzigen, het lettertype en de lettergrootte, de marges en uitlijning, de regelafstand en de helderheid. Verder kun je met de applicatie zoeken in de tekst en bookmarks maken. Om nieuwe ebooks op de boekenplank in de applicatie te zetten kun je de ebooks via een USB-kabel van je computer naar het geheugen van je apparaat kopiëren en vervolgens importeren. Ook is het mogelijk je via de browser direct ePub-ebooks in de applicatie laden.
Website
2. Kindle for Android
Wanneer je veel Engelstalige boeken leest, kun je niet om de Kindle-applicatie van Amazon heen. Hiermee heb je toegang tot de catalogus van Amazon, die voor Nederland bestaat uit bijna een half miljoen voornamelijk Engelstalige gratis en betaalde ebooks. Als je al een Kindle-ereader hebt, worden al de ebooks die je daarvoor had aangeschaft automatisch gesynchroniseerd met je Android-apparaat. Je kunt geen eigen ebooks in de applicatie laden, maar via Amazon heb je ook toegang tot een groot aantal gratis boeken waarvan het copyright verstreken is. De app biedt niet zoveel weergave-opties als Aldiko, maar genoeg om het lezen tot een aangename ervaring te maken. Je kunt de lettergrootte aanpassen en er zijn drie standen voor tekstkleur en achtergrondkleur. Verder biedt de app de mogelijkheid bookmarks, notities en markeringen te maken en kun je woorden opzoeken in een woordenboek of op Wikipedia.
Website
3. FBReader
FBReader is een Android-applicatie van de makers van de Java-software FBReader. Met deze app kun je onbeveiligde ebooks in oeb-, epub- en fb2-formaat openen. De applicatie is wat minder gebruiksvriendelijk dan de eerste twee en ziet er ook wat minder gelikt uit, maar biedt wel heel veel opties. Zo kun je behalve de tekst naar eigen voorkeur aanpassen ook ervoor kiezen om niet opzij te bladeren maar door het ebook naar beneden te scrollen. Er zit ook een nachtmodus in de applicatie en verder kun je bookmarks maken. Via de app heb je toegang tot ebooks uit diverse online bronnen als Feedbooks en ManyBooks. Nieuwe ebooks laad je via het geheugenkaartje van je apparaat of direct via de browser.
Website
4. txtr
Ebooks die je bij een Nederlandse webwinkel koopt zijn meestal in ePub-formaat en vaak beveiligd met Adobe DRM waardoor het niet mogelijk is ze onbeperkt te kopiëren. Om deze ebooks op een Android-apparaat te lezen is er tot nu toe maar een applicatie beschikbaar. Txtr biedt deze mogelijkheid, maar blinkt als app niet uit in gebruiksvriendelijkheid. Om beveiligde ebooks in txtr te zetten moet je eerst een account aanmaken op de website txtr.com. Vervolgens kun je daar je gekochte ebooks uploaden in je map met persoonlijke documenten. Wanneer je de app daarna opent op je Android-apparaat, dien je deze eerst te koppelen aan je Adobe ID. Als je dat eenmaal gedaan hebt, vind je de ebooks in de map ‘private texts’. De applicatie heeft enkel de meest basale opties voor tekstweergave, zoals wijzigen van lettergrootte en schakelen naar nachtmodus.
Website
5. Adobe Reader
Niet alle ebooks zijn in ePub-formaat, je hebt ook redelijk wat ebooks in PDF-formaat. Om die te lezen kun je vaak gebruik maken van een ingebouwde PDF-viewer op je Android-toestel. Wanneer je die niet hebt, of als je hier niet tevreden mee bent, is er ook een gratis app van Adobe zelf. Met deze app kun je door je PDF-bestanden heen bladeren (in originele weergave), en als het om ‘reflowable’-tekstbestanden gaat kun je ook de lettergrootte aanpassen.
Website
Deze vijf applicaties zijn op dit moment het meest geschikt om te gebruiken wanneer je digitale boeken op je Android-apparaat wilt lezen. Helaas zit er maar een tussen die ebooks van Nederlandse winkels kan weergeven. De verwachting is dat er binnenkort wel meer bij zullen komen, een aantal partijen (Boek.be, Sony) heeft al aangekondigd ook applicaties voor Android te gaan ontwikkelen.
Heb je zelf een andere ereader-applicatie voor Android gesignaleerd? Meld het dan hieronder even.
Hello!
Hope you are doing good!
We are Myki, an award winning security application, winners of the PCMag editor’s choice award!
We would like to ask you if it is possible to know more about the usual procedure for an app review on your site.
You can find out more about Myki on: http://www.myki.com
Thank you in advance for your feedback!