Frankrijk krijgt wet op vaste ebookprijs

0

De Franse Senaat heeft deze week unaniem een wet aangenomen die uitgevers verplicht een vaste prijs voor hun ebook te stellen waaraan elke in Frankrijk opererende verkoper zich moet houden. De wet is voor een groot deel gebaseerd op de al bestaande wet op de vaste boekenprijs voor het gedrukte boek.

Onder de nieuwe wet mogen boekverkopers niet langer zelf de prijs bepalen waarvoor ze ebooks aan het publiek verkopen. De uitgever bepaalt de consumentenprijs en de hoogte van de marge voor de boekhandel, waarbij rekening gehouden moet worden met de toegevoegde waarde die de boekverkoper levert op het gebied van promotie en verspreiding van het boek. Het ebook moet uiteindelijk via elk kanaal voor de consument dezelfde prijs hebben. Een uitgever mag kortingen op ebooks verstrekken, maar alleen als die korting voor iedere verkoper geldt.

Met de nieuwe wet richt Frankrijk zich nadrukkelijk ook op buitenlandse boekverkopers die in Frankrijk aan de slag willen, zoals Google en Amazon. De eerste versie van de wet ging nog alleen over boekverkopers en uitgevers die zich in Frankrijk bevinden. Via een aantal amendementen strekt de wet zich nu uit over alle ebooks die in Frankrijk verkocht worden, door zowel binnenlandse als buitenlandse spelers.

Volgens Frédéric Mitterand, minister van Cultuur ‘garandeert de nieuwe wet de ontwikkeling van een aantrekkelijk legaal aanbod van ebooks, wat in het voordeel is van zowel lezers als de gezamenlijke boekenbranche’.

Frankrijk is het eerste land ter wereld dat wettelijk vastlegt dat uitgevers een vaste ebookprijs moeten hanteren. In de Engelstalige wereld eisen steeds meer uitgevers het recht op hun ebookprijzen vast te mogen stellen. Vooral met ebookverkoper Amazon leidt dit nogal eens tot frictie, aangezien Amazon de beprijzing van ebooks liefst zelf in de hand heeft. In Nederland geldt momenteel geen vaste prijs voor ebooks. Vorig jaar pleitte een werkgroep van de Koninklijke Boekverkopersbond hier nog wel voor.

(Via: Le Parisien.)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in