Nederlandse biografie Steve Jobs werd uit iBookstore gehaald

0

Deze week werd de Nederlandse editie van de biografie van Steve Jobs een dag lang uit de iBookstore gehaald door Apple. De reden hiervoor was dat Apple in de veronderstelling was dat er in deze versie een hoofdstuk miste en vijf foto’s. Ondertussen is het misverstand rechtgezet en is het ebook weer verkrijgbaar.

Uitgever Eduard Richter legt aan de iPhoneclub uit: “We hebben vanuit de VS nauwkeurige instructies gekregen over de inhoud van het boek. Op een vrij laat moment kregen we te horen via de agent van auteur Walter Isaacson dat zij hoofdstuk 20/21 in tweeën wilden splitsen. Wij en andere uitgevers van buitenlandse edities hebben geprotesteerd. Wij moesten ons aan de instructies houden, waardoor er in de Nederlandse uitgave een lang hoofdstuk zit, dat in de Amerikaanse editie is gesplitst. De inhoud is echter precies hetzelfde.”

Daarnaast kampte de Nederlandse uitgever met problemen omtrent het regelen van licenties voor vijf foto’s. De Amerikaanse uitgever Simon & Schuster had in een laat stadium van de productie vijf extra foto’s toegevoegd. Daarom was het lastig voor Unieboek |Het Spectrum om alles te regelen: “We hadden geen licentie op die foto’s, dus dat moest nog apart geregeld worden. Voor sommige foto’s moesten duizenden euro’s worden betaald en voor twee foto’s konden we de rechthebbenden niet achterhalen. Dan kunnen we ze ook niet opnemen in het boek.”

De Nederlandse editie is met volledige instemming van de auteur gemaakt en bevat op de vijf foto’s na de complete tekst van de Amerikaanse editie. “Apple is voorbarig geweest door het boek uit de iBookstore te halen. We hebben al excuses van Apple Nederland en van de Europese iBookstore-afdeling in Frankrijk”, aldus Richter.

Ondanks de tegenslag ligt het aantal verkopen van het ebook via de iBookstore ver boven de verwachting van de uitgeverij. Via andere verkoopkanalen gaat de verkoop eveneens uitstekend: “Over de hele linie verkoopt het boek heel goed. Het is een goed boek en dat merken we in de nabestellingen.”

(Via: Boekblad en iPhoneclub)

Vorig artikelKobo wil ook uitgever worden
Volgend artikelDigitale verkoop van stripboeken stimuleert fysieke verkoop

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in