Review: 5″ Hanvon N518 heeft hoge verversingssnelheid en snel touchscreen

0

De Hanvon N518 is een prima ereader met een hoge verversingssnelheid. De pagina’s zijn binnen een halve seconde opgebouwd, zodat je leesflow niet onderbroken wordt. Het touchscreen van de ereader reageert snel op taps van de stylus. Je kunt in de tekst aantekeningen maken of tekst markeren met behulp van de stylus. Door middel van de zoomknop kun je snel je tekstgrootte aanpassen, zonder dat je uit je ebook moet.

De Hanvon N518 is een 5 inch ereader die beschikt over een touchscreen en waarmee je aantekeningen kunt maken door middel van een stylus. De ereader ondersteunt onder meer txt, html, ePub, PDF, .doc, jpg en gif. Het apparaat heeft verder een audio aansluiting, waarop je de meegeleverde koptelefoon kunt aansluiten. Het interne geheugen van 512 MB kun je uitbreiden met een SD-card. De ereader beschikt niet over wifi.

De fabrikant van de Hanvon ereader-serie is een Chinees bedrijf, genaamd Hanwang. Zij hebben een vorm van handschrift herkenning ontwikkeld waarmee ze een aantal prijzen hebben gewonnen en die ze samenwerking heeft opgeleverd met onder meer Microsoft, Nokia, Samsung en LG. De handschrift technologie gebruiken ze ook in de ereader.

Leeservaring
De Hanvon N518 is een kleine ereader die slechts 190 gram weegt. Dat merk je meteen: hij is een stuk lichter dan zijn 5 inch soortgenootje, de Sony PRS-300. De ereader is ook bijzonder van vormgeving, daarover later meer. Het contrast van de ereaders is prima, zij het iets minder helder dan de Cybook Opus.

Een nieuwe bladzijde is binnen een halve seconde opgebouwd, wat echt een opmerkelijk hoge verversingssnelheid is. Om je lettergrootte aan te passen, klik je op de zoomknop linksonder op de ereader. Je hoeft daarvoor niet uit je ebook te gaan en dan via een menu item of een instelling je grootte aan te passen. Het kleinste van de drie lettergroottes begint vrij groot. Bij de grootste letterversie kunnen er nog ongeveer twee korte zinnen in het scherm vertoond worden. In de kleinste stand staan er zo’n vier of vijf zinnen in het scherm.

Je kunt op verschillende manieren door je ebook bladeren: via de up-down toetsen links op de ereader, via de pijltjes toetsen van de vierweg-bediening, via de stylus door op Next en Pre (van previous) te tappen. Bladeren via de “veeg-techniek” is niet mogelijk.

De Hanvon laat je goed doorlezen. Er zijn geen hinderlijke stops of wachtperiodes tijdens het bladeren. Het contrast is dankzij de gebruikte touchscreen technologie goed en geeft weinig reflectie zoals de Sony PRS-600. Enige nadeel is dat je de ereader niet met je vingers kunt bedienen. Positief daarvan is dat je geen vingerafdrukken op je ereader achterlaat. Je kunt het lettertype niet aanpassen, waardoor je ebooks er allemaal hetzelfde uitzien. Dat zou op termijn misschien saai kunnen worden. Door de uitlijning aan te passen, kun je de ruimte tussen de zinnen in je ebook aanpassen. Daardoor krijg je wat minder witruimte in je ebook, waardoor er meer woorden op een pagina passen.

Gratis ebooks
De Hanvon komt standaard geleverd met heel veel gratis (Engelstalige) ebooks uit het publieke domein. Je kunt dus direct beginnen met lezen. De ebooks zijn gesorteerd op alfabet, wat het zoeken redelijk makkelijk maakt, als je de titel kent van het ebook dat je wil lezen. Als je alleen de naam van de auteur kent, wordt het lastiger.

Het is mogelijk text to speech aan te zetten in je ebook en het te laten voorlezen door een man of een vrouw. Je kunt niet alleen het geslacht van de voorleesstem kiezen, je kunt ook kiezen of de stem Cantonees, Mandarijn of Engels moet zijn. Daarnaast kun je ook het voorleestempo aanpassen. Het volume kun je alleen aanpassen via het menu. Er is geen volumeknop aan de zijkant of onderkant van de ereader.

Kleine irritaties
Naast de afwezigheid van een fysieke volumeknop, is een andere kleine irritatie dat het groene lichtje rechtsboven op de ereader blijft branden als je aan het lezen bent. Dit zou kunnen afleiden van de leeservaring. Bovendien blijkt dat de ereader diakritische tekens niet herkend. In het woord Provençaux (in het ebook Joan of Arc) wordt de cedille vervangen door een vraagteken.

Het duurt ook best lang voor de ereader aangezet is: je moet het aanknopje vrij lang en stevig indrukken, voor de ereader reageert. Daarna is de Hanvon wel weer snel opgestart.

De tekstoriëntatie is met een druk op de knop aan te passen van portret modus naar landschapsmodus. Ook hiervoor hoef je niet uit je tekst te gaan naar een menu, je kunt vrij snel weer doorlezen. In landschapsmodus draait de tekst een kwartslag naar rechts.

Aantekeningen
Tijdens het lezen kun je aantekeningen maken met de stylus. Je kunt de tekst onderstrepen, maar ook in de marge wat notities neerzetten. Het maken van aantekeningen kun je vrij makkelijk aan of uitzetten door op een knopje aan de zijkant op de ereader te drukken.

Het is ook mogelijk om in een soort kladblok aantekeningen te maken. Deze worden opgeslagen als bestandjes. We hebben niet uitgetest of je deze ook op je pc kunt opslaan. In het kladblok kun je via het tabje tekst ook een virtueel toetsenbord oproepen, waarmee je “getypte” aantekeningen kunt maken. De getypte aantekeningen worden opgeslagen als .txt, die ook op je pc te lezen zijn.

Gimmicks
Er wordt een mooie nepleren cover bijgeleverd bij de ereader. Deze blijft dicht door twee kleine magneetjes in de flap. Daarnaast krijg je een koptelefoontje en een USB-kabel bij de ereader geleverd.

De ereader is vormgegeven als een papieren boek, wat echt origineel is. De ereader heeft een rug, zoals een boek, waarvan de stylus een onderdeel wordt als deze opgeborgen is in de sleuf. Ook heeft de ereader aan de rechterzijde de vorm van de rechterzijde van een dichtgeslagen boek: het is alsof je tegen de pagina’s aankijkt.

In leer gebonden
De vormgeving van de voor- en achterzijde van de ereader is apart. Het zwarte gedeelte voelt aan alsof het een in leer gebonden papieren boek is. Het voelt niet aan alsof het van plastic is gemaakt, zoals de Cool-er of aluminium, zoals de Sony PRS-300. Het is wel een originele manier van ereaders maken.

Je kunt de slaapstand van de ereader uitschakelen in de settings. Je kunt er daarna wel voor kiezen om de screensaver aan te zetten naar je eigen smaak. Dat doe je door op het kleine vierkantje met de tekst SCR te tappen met de stylus. De screensaver gaat dan direct aan.

Een andere handige feature van de ereader is dat je hem kunt beveiligen met een wachtwoord. Dit doe je ook via de settings. Zo ben jij de enige die de ereader kunt gebruiken. Handig als je vertrouwelijke documenten op de ereader hebt gezet.

Conclusie
De Hanvon N518 ververst snel, heeft een touchscreen die met stylus te bedienen is en je kunt er aantekeningen en notities op maken. Ondanks wat kleine irritaties zoals een lichtje dat blijft branden, het niet herkennen van diakritische tekens en een volumeknop die enkel te bereiken is via een menu, is de Hanvon een goede ereader om van te lezen. Bovendien heeft de ereader een originele vormgeving en kun je ervoor kiezen om je ereader te beveiligen met een wachtwoord. En dat is iets wat we nog niet eerder zijn tegengekomen op een ereader.
Ook de text to speech functie en de verdere leeservaring geven de ereader net iets extra’s ten opzichte van andere ereaders.

Hoewel de ereader geen wifi heeft of 3G, is dat mijns inziens niet onoverkomelijk. De aantekenfunctie van de ereader zou naar mijn mening wel beter tot zijn recht komen op een 7 inch scherm. Maar op deze 5 inch werkt het ook goed. Het oordeel over deze ereader is daarom ook positief te noemen.

Deze ereader is ter beschikking gesteld voor review door Michiel Straatman van de website vialeon.nl.

Vorig artikelHet verhaal van drie ereaders: een oefening in tegenstellingen
Volgend artikelBol.com: “60.000 ebooks en 10.000 ereaders verkocht in Nederland”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in